Назад

БТПП: Готови сме да помагаме на фирмите за справяне с неблагоприятните последици от руското ембаргоСлед конфликта в Източна Украйна и затруднените транспортни  връзки се очакваше износът за Русия през 2014 г. да спадне. При предприемане на контрамерки от страна на Русия и спиране на  вноса на хранителни продукти от страните на ЕС размерът на загубите за България  ще бъде по-малък от един процент от нашия износ за Русия през 2013 г. Това казва председателят на БТПП Цветан Симеонов в интервю за вестник Стандарт.

Председателят на Палатата посочва, че първоначалната статистика на база предишни години показва, че  годишната загуба на стоките, засегнати от ембаргото, ще бъде около 1.654 млн.  долара, или 0.24% от българския износ за Русия. Въпреки че това е твърде малка  част, съотнесено към целия износ на България, щетите ще имат неизбежно някакъв  ефект на мултиплициране. Така например за фирми, които са специализирани в  съответните отрасли - най-вече от млекопреработвателната промишленост, и фирми,  които са адаптирали продукти специално за руския пазар, забраната ще означава  прекратяване на дейността им. В този смисъл това вероятно ще бъде тежък удар за  състоянието на някои малки и средни предприятия. Вероятно най-тежко ще бъде и за  фирмите от рибната промишленост.

Българските компании са доказвали многократно своята  адаптивност и динамика въпреки всички досегашни препятствия, заяви Цветан Симеонов и декларира, че  БТПП е в готовност да съдейства за справянето и с  тези неблагоприятни последици.

Пълният текст на интервюто  ТУК


21.08.2014 г.

Още новини:

Видео:

Назад