Назад

Стандартите GS1 помагат за информиране на потребителите

В разисквания по актуални въпроси на приложението на стандартите GS1 в търговията на дребно, пазаруването през интернет и дигиталната информация премина първото пленарно заседание в днешния ден на участниците в Глобалния GS1 форум 2014, който се провежда в Брюксел. Особено внимание беше обърнато на качеството на данните за повишаване безопасността на потребителите, предоставянето на възможност за информиран избор при осъществяване на съответните покупки и не на последно място, как стандартите GS1 предоставят сигурна основа за електронната търговия в бъдеще. 
 
Бе представено изследване за използването на баркод символа GS1 DataBar , който кодира допълнителна информация към идентификационните номера на продуктите, например сериен номер, партида, срок на годност и пр. Изнесената статистика за използването на GS1 DataBar при пресните продукти показва 32% увеличаване на продажбите и 48% нарастване на нетната печалба.
 
В рамките на дейността на глобалната организация GS1 е разработена платформа „GS1 източник на информация“ (GS1 Source), която е изключително подходяща за изпълнение на изискванията на Регламент №1169/2011 на ЕС за предоставяне на информация за храните като съдържание, алергени, хранителна стойност и др. Нейното създаване е инициирано от представители на хранително-вкусовата индустрията и е разработена за самата индустрия.
 
Обсъжданията продължиха с темата за приложението на стандартите GS1 във финансовия сектор.
 
Участниците във форума– стотици специалисти от над 94 страни, сред които и делегация, водена от председателя на БТПП и на Съвет GS1 България Цветан Симеонов, очакват с интерес и предвиденото за днес изложение „Market Place“, което с годините се е утвърдило като най-доброто място за споделяне на професионален опит. В рамките на изложението различните Национални организации GS1 и партниращи компании ще представят своите иновативни инициативи, делегациите ще се запознаят с различни добри практики и решения.
 

18.02.2014 г.

Още новини:

Видео:

Назад