Назад

Чешкият вицепремиер Мартин Пецина откри бизнес форум в БТПП



БТПП бе домакин на Българо-чешки бизнес форум за сътрудничество в областта на миграционния контрол и сигурност по повод официалното посещение на вицепремиера  и министър на вътрешните работи на Чешката република Мартин Пецина.
 
Вицепремиерът информира, че през последните години се забелязва спад в чешкия износ за България, поради което е и организираната бизнес делегация в България. Той отбеляза, че Чехия е заинтересована относно българския пазар. Мартин Пецина благодари за организацията на форума и сподели, че се надява предоставената финансова помощ от страна на Чехия, макар и символична, да допринесе за решаване на проблема с бежанците в България.
 
Председателят на БТПП посочи, че Палатата е направила предложения в подкрепа на бизнеса за премахване на формалности и пречки, за създаване на по-добра икономическа среда. Той обърна внимание на това, че ЕС трябва да се развива в посока конкурентноспособност. „Бюрокрацията в ЕС трябва да бъде също редуцирана, администрацията да бъде отворена към бизнеса. И ако можем да направим правилата в ЕС не толкова натоварващи, за да могат допълнителните разходи, които бизнесмените правят в рамките на единното европейско икономическо пространство, да бъдат по-ниски“ допълни Симеонов. За сравнение той посочи пример с другите центрове на икономиката - САЩ, БРИКС, които имат значително по-ниски разходи в областта на емисиите газове, в синдикалната сфера. Българските и чешките бизнесмени имат много повече задължения, тъй като страните им са ратифицирали много конвенции на МОТ - именно затова е важно да се намалят тези тежести.
 
Н.Пр. Павел Вацек, посланик на Чешката република, акцентира, че присъстващите чешки фирми са познати на пазара и вече са в преговори с предствители на българския бизнес.
 
Боривож Минар, ръководител на бизнес делегацията и член на управителния съвет на Чешката търговска камара, и Петър Талафус, зам.-директор на международния отдел на Чешката търговска камара, представиха профилите на чешките фирми.
 
Бойка Ангелова, представител на Главна дирекция ”Гранична полиция”, запозна участниците във форума с техническото оборудване, разположено по граничните пунктове и летища на Република България.
 
След официалната част фирмите имаха възможност да проведат двустранни срещи с потенциални партньори.
 

10.12.2013 г.

Още новини:

Видео:

Назад