Назад

Президентите на България и Хърватия - твърдо за разширяване на двустранното икономическо сътрудничество

Президентите на България и Хърватия  Росен Плевнелиев и Иво Йосипович откриха специално организирания в БТПП по повод визитата у нас на хърватския държавен глава Българо-хърватски бизнес форум. При откриването на форума председателят на БТПП Цветан Симеонов определи срещата като първата сериозна стъпка след присъединяването на Хърватия към ЕС за разширяване на двустранното икономическо сътрудничество. Той подчерта, че потенциалът е голям. „При стокооборот от близо 2 млрд. евро с Турция,  1.5 млрд – с Румъния, даже със Сърбия  - от над 700 млн., очевидно, че в търговските ни отношения с Хърватия се крие сериозен потенциал при 110 млн. евро търговски оборот за 2012 г.“, каза Цветан Симеонов.
 
„Границите вече между нас не съществуват; вече сътрудничеството ни с Хърватия има нови измерения и нови възможности. Днес получаваме на най-високото възможно равнище подкрепата на държавните институции на двете страни и от този момент нататък фокусът трябва да бъде върху работата на неправителствените организации и онези държавни институции като агенциите за инвестиции и за малки и средни предприятия в България, които да реализират на технологично равнище това сътрудничество“, заяви още Цветан Симеонов.
 
Председателят на БТПП не пропусна да отбележи, че Палатата от години работи за евроинтеграцията и че трябва да се стремим към по-добро представяне на Европейския съюз на трети пазари. „ЕС се нуждае от повече динамика и от по малко бюрокрация“, категоричен е Цветан Симеонов. 
 
Българският държавен глава Росен Плевнелиев подчерта, че в нашият регион – Югоизточна Европа е нашият дом и коментира, че в него се случва трансформация за добро, че разбираме че заедно можем много повече и даваме пример за отговорно отношение на целия свят.
 
„Ние вече не просто само официално, но и неофициално, не само субективно но и обективно по всички възможни канали сме осъзнали нуждата, че само заедно можем да просперираме“,  заяви той и добави: „Отдавна сме разбрали, че няма значение една фабрика къде ще се позиционира. Лично аз се радвам на всяка фабрика в Хърватия, на всяка фабрика в Сърбия, защото това е предпоставка за заетост и в България“. 
 
По думите на президента Плевнелиев това, че фабриките на „Форд“ и на „Рено“ са в Румъния само допринася за развитието. „И както виждате, продължи той - десетина фабрики се откриха в Северна България, някои от тях вече с първи копки се строят в автомобилния клъстер, само защото в съседство има развитие. 
 
Росен Плевнелиев е категоричен: „Инвеститорите вече не се интересуват само от една държава, те се интересуват от региона. Една фабрика сама по себе си не обслужва един регион или държава, тя обслужва целия регион на Югоизточна Европа“. Затова, по думите му – „ни трябват пътища, затова ни трябват железопътни линии, затова ни трябват ефективно работещи митници, затова ни трябват пристанища, затова ни трябват свързани електрически, газови и всякакви други мрежи и няма никакво съмнение, че това ще се случи. Това вече се случва“.
 
В приветствието си към участниците във форума хърватският държавен глава Иво Йосипович изтъкна, че двамата с българския си колега Росен Плавнелиев са потвърдили желанието за задълбочаване на икономическите отношения между двете страни. Той очерта средата за бизнес в Хърватия като подчерта, че хърватското правителство отделя внимание на инвестиционния климат и пристъпва към реформи с цел премахване на различните административни пречки.
 
„Хърватия предлага многобройни насърчителни мерки като по-нисък данък и освобождаване от данък върху печалбата, също така на инвеститорите са на разположение няколко вида невъзвръщаеми парични фондове, отнасящи се до разкриване на нови работни места и усъвършенстване на работниците“, посочи президентът Йосипович. Той изтъкна, че в Хърватия са предвидени специални мерки за сектори с висока добавена стойност и уточни, че за такива инвестиционни проекти Хървтия осигурява допълнителни парични средства, което дават възможност на инвеститора да възвърне средствата, вложени в оборудване и високи технологии. „Тези мерки дават конкретни резултати. Миналата година привлякохме 1.25 млрд. долара преки чуждестранни инвестиции, а през първата половина на годината имаме значително повече преки чуждестранни инвестиции, в сравнение с 2012 г.“, посочи хърватският държавен глава.
 
Председателят на Икономическата камара на Хърватия Надан Видошевич представи условията за правене на бизнес в най-новата страна –членка на ЕС.
 
Силва Кобали, директор на Центъра за инвестиции в камарата представи инвестиционния климат и бизнес възможностите в Хърватия. Презентацията - ТУК
 
Ружица Гело, директор на Центъра за ЕС в камарата представи новите възможности европейско финансиране и сътрудничество и в това отношение между България и Хърватия. Презентацията - ТУК
 

15.10.2013 г.

Още новини:

Видео:

Назад