Назад

Споразумението на Ексимбанк Унгария и Българската банка за развитие бе представено на семинар в БТПП

Споразумението на Ексимбанк Унгария и Българската банка за развитие, както и новите възможности за финансиране на българските вносители бяха представени на семинар в БТПП. Форумът бе организиран съвместно с Посолството на Република Унгария в България и Българо- унгарската търговска камара и бе открит от председателя на БТПП Цветан Симеонов. Сред участниците бяха посланикът на Унгария у нас и зам.-министърът на икономиката и енергетиката Красин Димитров.
 
Красин Димитров  изрази подкрепа от страна на Министерството към кредитната линия, която ще се отпуска на българските вносители на стоки от Унгария. Той подчерта, че подписаното споразумение между банките е още една форма на сътрудничество между двете страни, която ще помогне за развитието на стокообмена между България и Унгария. 
 
Посланик Андраш Клейн акцентира върху някои дисбаланса в двустранната търговия и изтъкна, че за 2012г. износът на България към Унгария се е повишил с 10%, а вносът – само с 2 %.
 
Зам-генералният директор на ЕксимБанк Унгария Виктор Над представи унгарската банка, която е 100 % държавна собственост и чийто облигации имат висок рейтинг, тъй като са държавно гарантирани.
 
Преди официалното откриване на семинара, Виктор Над, зам.-министър Димитров, посланик Клейн и Цветан Симеонов обсъдиха необходимостта от ефективно държавно подпомагане на търговията.
 
Виктор Над уточни, че на базата на сключеното Споразумение с ББР, сумата на кредитната линия, която се отпуска е 10 млн. лв. и че при разглеждането на по-големи проекти в сферата на инфраструктурата и комуналните услуги има възможност за разглеждане на индивидуални случаи. 
 
Кредитните линии се отпускат за закупуване на изделия от Унгария, с изключение на следните сектори: оръжейни сделки и необработена селско – стопанска продукция. По предварителни данни, ЕксимБанк смята, че секторите, които ще представляват интерес и за които имат запитвания от унгарски износители са: машиностроене, фармация и продукти на дървообработването.
Подробна информация за процедурата по кредитния продукт, свързан с унгарската кредитна линия – срокове, процедури и лихвени проценти бе представена от представителите на Българската Банка за развитие.
 
Моника Христова, управление „Привлечен ресурс” – представи Споразумението за средно-срочна кредитна линия между Унгарската Ексим банка и ББР. Презентацията може да откриете ТУК.
 
Никола Стоянов и  Николай Мирчев представиха - Обезпечаване на финансите за растеж, иновации и търговия. Презентацията може да видите ТУК.
 
Мартин Ганчев, изпълнителен директор на Микрофинансираща Институция Джобс ЕАД запозна участниците с възможности за финансиране на местни микро и малки предприятия. 
Презентацията – ТУК.
 

10.10.2013 г.

Още новини:

Видео:

Назад