Назад

144 години от основаването на Българската академия на науките

С Тържествено събрание в големия салон на Българската академия на науките беше отбелязана 144-та годишнина от основаването на БАН. Гости на събитието бяха председателят на парламента Михаил Миков, вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Златанова, министри и зам. министри, представители на академичната общност и на неправителствени организации.
 
Българската търговско-промишлена палата (БТПП) бе представена от зам.-председателя Георги Стоев, който поздрави председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров за годишнината. 
 
В словото си председателят на БАН акцентира върху значимостта на науката и образованието днес и заяви, че сред приоритетите на Академията е насърчаването на духовността, разбирана като едно непрекъснато интелектуално усъвършенстване въз основата на задълбочено познание. 
 
„Неслучайно Българската академия на науките възниква десет години преди да се учреди българската държава, изтъкна председателят на Народното събрание Михаил Миков и подчерта: „През всичките тези години, когато Третата българска държава минава през изпитанията и перипетиите на времето, науката е една от основните спойки между граждани и държава.“
 
Зам. председателят на БАН акад. Дамян Дамянов, който водеше тържественото събрание, прочете поздравителни адреси от президента Росен Плевнелиев и от премиера Пламен Орешарски.
 

14.10.2013 г.

Още новини:

Видео:

Назад