Назад

БТПП: Ако има повишаване на производителността ние първи ще препоръчаме ВЕДНАГА ВДИГАЙТЕ ЗАПЛАТИТЕ



Позицията на БТПП и нейните членове е ясна и еднозначна повишаване на заплати може да става само след наличие на статистика за повишаване производителността на труда, тогава ще сме готови да поставим такъв въпрос на дискусия. Въпросната дискусия обаче ще е не какво им се иска на синдикатите или на работниците и служителите, нито на основата на това какво може или какво желае да плати работодателя. Ако зачитаме наистина споразуменията си такава дискусия ще се води на основата на решението на Националния съвет за тристранно сътрудничество и включено в така наречените 60 антикризисни мерки. В него е казано, че ние поемаме ангажимента да работим за съгласуването на ясни критерии за определяне на минималната работна заплата, а не за нейното повишаване. Може да се окаже, че е спаднала производителността на труда и тогава трябва да помислим на къде ще вървим – ще плащаме ли повече при намалена производителност.

Всичко друго е предпоставка за неустойчиво развитие и ходове, които могат да имат отрицателно въздействие върху стабилността на икономическата среда

И сега има фирми, в които се повишава възнаграждението, но това е резултат на тяхните икономически успехи, на по-добро управление и по-висока производителност. В такива случаи ние ще сме първите които ще се обърнат към фирмите с препоръката ВЕДНАГА ВДИГАЙТЕ ЗАПЛАТИТЕ. Във фирми, където наистина растат приходите и производителността и това не се отрази в заплатите на работниците и служителите, не бива да се разчита на нищо добро, защото заплатите са основния механизъм за задържане на ценните работници.


27.01.2011 г.

Още новини:

Видео:

Назад