Назад

Насърчаване на трансграничното сътрудничество между България и Сърбия по проект “CONNECTION”





 

БТПП бе домакин на Българо–сръбски бизнес форум по проект „Център за обмен на информация“ (CONNECTION), реализиран по програмата за трансгранично икономическо сътрудничество България – Сърбия. Форумът се организира съвместно с Центъра за развитие в областите Ябланица и Пчиня – Сърбия, партньори по проекта.

 

Форумът бе открит от Мариана Танчева, директор „Европейска интеграция и европейски проекти” към БТПП, която  отбеляза, че Палатата и сръбските партньори  са убедени, че реализирането на проект „CONNECTION“ ще насърчи трансграничното икономическо сътрудничество между бизнеса в пограничните райони.

 

 

 

Представителите на Центъра за развитие в областите Ябланица и Пчиня Татяна Живкович и Горан Миленкович представиха резултатите от реализирането на проекта към момента, както и предстоящите дейности по изграждане на бизнес информационен център и обзавеждане на зали за обучение. Предстои до края на м.юни Центъра да заработи чрез инсталирането и функционирането на уеб портал и електронна библиотека, които ще бъдат на разположение на заинтересованите предприемачи от България и Сърбия.

 

На форума участие взеха представители на посолството на Република Сърбия в България, Община Владичин Хан, Сърбия,  Съюза на инвалидите в България , Съюза на глухите, регионалните търговски палати и представители на бизнес средите.

Специална целева група по проекта за трансгранично сътрудничество са и хората с увреждания . За тях, до края на проекта, предстои разработването на специфични материали за обучение, специално пригодена зала за обучение, уеб портал и електронна библиотека в изградения Център за обучение по проекта с цел да им се осигури равностоен старт за стартиране на малък бизнес и заетост.

Форумът продължи с двустранни бизнес  срещи между българските и сръбски компании, участници във форума.

БТПП ще публикува допълнително информация за предстоящите инициативи, а представяне на проект „CONNECTION” можете да видите ТУК.

 


25.04.2013 г.

Видео:

Назад