Назад

Виното и туризмът на Балканите се представят на Втори Винен фестивал и конкурс през май в София

 

60 изби се очаква да се включат тази година в Балканския винен фестивал и около 100 участници – във винения конкурс. Това стана известно по време на проведената в БТПП пресконференция, посветена на предстоящия през м. май в София Втори Балкански винен конкурс и фестивал. 
 
Балканите се нуждаят от съвместно излизане на международните пазари, категоричен е председателят на БТПП Цветан Симеонов. Той подчерта, че Палатата приема с ентусиазъм идеята за съвместни действия на винопроизводители и търговци от балканските страни и изтъкна, че отварянето на търговията е сред целите на глобалния бизнес. Само след постигането на това може да се очакват сериозни успехи на международните пазари. Затова БТПП разглежда този фестивал като демонстративен проект на необходимостта от обединяване на потенциала на Балканските икономики.
 
При съвместно излизане на международни пазари Балканите заемат 5-то място в света като производители и износители на вино след Франция, Италия, Испания и САЩ. Това не е достатъчно известно, отбеляза Галина Нифору, основател и директор на Балканския винен фестивал и конкурс. Тя подчерта, че трябва да се гордеем с древните сортове, традициите и постиженията на региона във винопроизводството. Галина Нифору представи програмата на Втория Балкански винен конкурс и фестивал, която включва конференция, дискусии, дегустации, лекции. Показана бе и наградата в конкурса – статуетка на известния художник Кольо Карамфилов.
 
Галина Нифору изтъкна, че въпреки кризата винопроизводството в България е в подем и посочи, че българският износ на вина през 2011 г. е отбелязал  7% ръст, в сравнение с 2010 г. Интерес към българските вина проявяват в Канада, Индия, Сингапур и на други пазари, съобщи още тя. 
 
Новосформираната българска Асоциация на износителите на вино, чийто председател е Галина Нифору е устремена да осигури пазари за българското вино и в САЩ, Япония и Хонконг, стана известно още по време на пресконференцията.
Както съобщихме миналата седмица, със съдействието на БТПП предстоящият Втори Балкански международен винен конкурс и фестивал бе представен от Вили Гълъбова – мениджър „Експорт“ на фестивала на 17 април в Будва, Черна гора пред участниците в Общото събрание на Асоциацията на Балканските палати.
 
Официална програма на събитието можете да откриете на: http://www.balkanswine.eu/bg/pages/ Festival/Program
За повече информация: Михаела Георгиева, Мениджър комуникации BIWC, e-mail: pr@balkanswine.eu
 

24.04.2013 г.

Още новини:

Видео:

Назад