Назад

Повече от 35 български фирми се включиха в Българо-румънския бизнес форумБТПП бе домакин на Българо – румънски бизнес форум,  който се организира съвместно с Посолството на Република България в Букурещ, ТПП Букурещ, Столична община, Министерството на икономиката, енергетиката и туризма  и най – голямата консултанска мрежа в подкрепа на МСП “Enterprise Europe Network”. 

Събитието бе официално открито от Васил Тодоров, главен секретар на БТПП.  Той заяви, че Българската търговско-промишлена палата, както и партньорите от Търговско-промишлена палата в Букурещ, имат за цел да насърчават бизнеса, като една от формите за реализиране на тази цел е организирането на подобни форуми в сътрудничество със сродни палати от чужбина, както и в партньорство с държавни и общински институции.  Главният секретар на Палатата отбеляза като изключително важен факта, че над 35 български компании са проявили интерес да се срещнат с румънски партньори от следните сектори: компютърни системи и технологии, комуникации, охранителни системи, медицинско оборудване, производство на вагони и влакове, транспорт, застраховане, производство на сол, фармация, електрически инсталации и ел. оборудване и др.
 
Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова сподели, че за всеки кмет е важно да поддържа и развива икономическите отношения между фирмите от неговата община и чуждестранните партньори. Йорданка Фандъкова  посочи, че в град София се поддържа едно трайно ниво на заетост - безработицата е около 3,6%. В рамките на последните няколко години Столична община е успяла да инвестира средства от европейските фондове в инфраструктура, като се подготвят инвестиции в медицинско оборудване и видео наблюдение. Кметът на София анонсира, че се предвижда намаление  на таксите за тротоарното право с 15 %.
 
Форумът продължи с изказването на кмета на град Букурещ Сорин Опреску. Той благодари на българските инвеститори в Румъния, които подкрепят икономиката на страната. Сорин Опреску уточни, че за 23 години България - в частност София – се е развила изключително много. Той отбеляза факта, че нашата страна е успяла да усвои средства от европейските фондове и да ги ползва за инвестиции в инфраструктура. 
 
Сорин Димитриу, заместник – председател на Румънската търговско – промишлена палата и председател на ТПП Букурещ приветства гостите и представи секторите, застъпени в бизнес делегацията.  Сорин Димитриу представи проектите на ТПП Букурещ, нейните офиси и бюра извън страната, като изрази желание да осъществи бъдещо партньорство с регионалните палати в България. 
 
Н.Пр. Антон Пакурецу, извънреден и пълномощен посланик на Румъния в София, поздрави участниците в бизнес форума  и оцени като добро развитието на политическите и икономическите отношения между България и Румъния. Своето приветствие отправи и Бронислав Денев - СТИВ Букурещ.
 
Във форума участие взе Борислав Стефанов изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, а Юлиан Балчев, експерт – информационни материали и масови прояви към Агенцията представи инвестиционния климат в страната, като изтъкна факта, че Румъния заема 26 място сред инвеститорите в България. Юлиан Балчев запозна участниците с предимствата на България и изрази своята надежда, че  търговско – икономическите отношенията между нашата страна и Румъния ще се подобрят в близко бъдеще.
 
Дору Драгомир, председател на Смесената Българо – румънска търговска камара представи новосформираната организация. Той запозна участниците с услугите, които камарата предлага, както и с предимствата на двете съседни страни.
 
Събитието премина при голям интерес - повече от 35 български фирми се включиха в двустранните срещи с цел намиране на потенциални партньори сред румънските компании.
 
Главният секретар на БТПП Васил Тодоров и Сорин Димитриу, председател на ТПП Букурещ, в рамките на отделна среща след форума обсъдиха въпросите за възможно сътрудничество по европейски проекти с участието на двете палати.
 

18.04.2013 г.

Още новини:

Видео:

Назад