Назад

Отворена дискусия за бъдещето на икономическото сътрудничество в Черноморския регион

Бизнес съветът на ОЧИС разгледа макроикономическите перспективи в страните от региона в контекста на глобалните икономически процеси






 

През изминалата седмица се проведе кръгла маса на Бизнес съвета на Организацията на Черноморското икономическо сътрудничество и 64-тата редовна среща на организацията. Турският съвет за външноикономически отношения /DEİK/ бе домакин на хибридната среща.

Настоящият председател на Бизнес съвета на ОЧИС Селчук Акат от Турция приветства участниците и подчерта, че организацията продължава да полага усилия за увеличаване на търговията и инвестициите в региона. По време на периода на турското председателство /юли – декември 2023 г./ бяха поставени няколко приоритета с фокус регионално транспортно сътрудничество, умна свързаност и развитие на стартап компании.

Изпълнителният директор на ОЧИС Кенан Муртузов също взе участие в събитието и информира участниците за последните дела на организацията.

Кръглата маса, модерирана от Селчук Акат, беше под надслов „Отворена дискусия за бъдещето на икономическото сътрудничество в Черноморския регион“. Д-р Хакъ Караташ, главен икономист в DEİK, направи представяне на макроикономическите перспективи в страните от Черноморския регион, като сравни развитието с глобалните нива на икономиката. Икономическият растеж в световен мащаб за 2023 г. се очертава около 3%, за ЕС той е по-нисък 0,7%, а за развиващите се икономики достига 5,2%. Бе подчертан фактът, че нарастват обемите на търговия със стоки, които са произведени по екологичен начин и с мисъл за природата. Освен това, продължава да расте делът на електронната търговия. Наблюдава се и концентрация на търговски сделки в определени региони в света.

Участие в събитието взеха Селин Сюмер Тунчай, координатор на Бизнес съвета на ОЧИС, представител на DEİK, Габриела Димитрова, директор Международно сътрудничество в Българска търговско-промишлена палата, Харис Алексопулос, председател на Националния комитет за представителство на Република Гърция в Бизнес съвета на ОЧИС, Стефан Воинеа, заместник-директор на отдел „Външни отношения“ в Търговско-промишлената палата на Румъния, Гизо Библая, вицеконсул на Грузия в Истанбул, Венцеслав Петров, СТИВ Истанбул и Юсуф Кая, генерален мениджър на Interwo – Tурция.

Албания поема председателството на Организацията на Черноморското икономическо сътрудничество за периода януари – юни 2024 г.

 

 


18.12.2023 г.

Още новини:

Видео:

Назад