Назад

Традиционна среща на Клуба на смесените и чуждестранни палати в България







Българската търговско-промишлена палата бе домакин на традиционната среща на Клуба на смесените и чуждестранни палати в България. Председателят на БТПП Цветан Симеонов представи актуалните инициативи на БТПП и направи обзор на икономическата ситуация в България, акцентирайки на бюджетните параметри за 2024г. Той представи очакванията на бизнеса за следващата година според Европейското икономическо проучване, като сподели, че резултатите за България сочат по-благоприятни очаквания на предприятията по отношение на основните икономически индикатори.

Симеонов отбеляза, че ключовите предизвикателства през 2024 г., посочени от българските фирми, се очаква да са свързани с липсата на квалифицирани кадри и повишените разходи за труд, както и финансовите условия на правене на бизнес.

Ръководствата на новоучредените организации - Канадската търговска камара в България и Американо-българската бизнес асоциация, представиха мисията и целите им. Алекс Нестор, президент на Канадската търговска камара, сподели, че създаването на камарата ще допринесе за разширяването на търговския обмен и икономически връзки между България и Канада.

Изпълнителният директор на Американо-българската бизнес асоциация /АББА/ - Румяна Йорданова, отбеляза, че дейността на асоциацията е насочена главно към малките и средни предприятия от България и САЩ, фрийлансърите, номадите и др. Цел на организацията е привличането и на успешните българи в САЩ и обратно в България.

В рамките на дискусията представителите на смесените палати обсъдиха въпроси относно липсата на квалифицирани кадри, необходимостта от промени в законодателството за облекчаване на вноса на работна ръка и др. Представени бяха още ползите от арбитражното производство и дейността на Арбитражния съд към БТППGS 1 България и 3D Center - Център за 3D принтиране, сканиране и моделиране към БТПП. 

На срещата присъстваха още представители на Българо-турската търговско-индустриална камара, Българо-гръцката търговско-промишлена палата, Двустранната Търговска Камара България-Румъния, Италианската търговска камара в България, Конфиндустрия България, Холандско-българската търговска камара, Търговска и индустриална камара на Република България и Република Корея.

 


29.11.2023 г.

Още новини:

Видео:

Назад