Назад

Новият посланик на Япония посети БТПП

Седмица след като връчи своите акредитивни писма на президента на Р България




 

Новоназначеният посланик на Япония в София Н. Пр. г-н Хисаши Мичигами и представители на Посолството на Япония посетиха БТПП и обсъдиха с председателя на Палатата Цветан Симеонов възможностите за активизиране на двустранните търговско-икономически отношения.

Цветан Симеонов представи историята и дейността на БТПП, акцентирайки върху членството на Палатата в редица международни организации, както и подписаните над 200 споразумения с партньори от цял свят. Той представи последните инициативи на БТПП и направи обзор на икономическата ситуация в страната. Председателят на БТПП сподели, че основни цели пред България са членството в Еврозоната, Шенген и ОИСР. Симеонов наблегна и на дългогодишното сътрудничество на Палатата с партньори от Япония, като сподели че още през 1972г. се създава Българо-японския икономически съвет към БТПП.

Посланик Мичигами представи възможностите за сътрудничество с България в областта на науката и технологиите, като сподели, че от 2000г. до сега Япония има 20 нобелови лауреати в областта на науката. Той подчерта още необходимостта от привличане на все повече малки и средни инвеститори в страната. Обсъдено бе двустранното сътрудничеството в областта на информационните технологии.

Цветан Симеонов изрази готовността на БТПП да окаже съдействие на посланик Мичигами за активизиране на търговско-икономическите отношения между България и Япония по време на неговия мандат в София.

 


28.11.2023 г.

Още новини:

Видео:

Назад