Назад

Посланикът на Куба посети БТПП





Посланикът на Република Куба в София, Н.Пр. Мариета Гарсия Хордан, посети БТПП и разговаря с председателя Цветан Симеонов. В срещата участва Роберто Мартинес, първи секретар към Посолството, и Владислав Михайлов, председател на Национална асоциация на млекопреработвателите (НАМ).

По време на разговора посланик Хордан представи информация за наскоро приключилото 39-то издание на Международния панаир FIHAV 2023 в Хавана. В събитието за първи път от българска страна са участвали и представители на Националната асоциация на млекопреработвателите. Михайлов изрази задоволство от участието и проведените срещи с кубински компании от бранш млекопреработване, както и възможностите за реализиране на български сирена и кашкавали на кубинския пазар. Осъществена е и среща с председателя на Кубинската търговска камара, Антонио Карикарте. Дискутирани са секторите от взаимен интерес с цел повишаване на двустранната търговия в сектори като възобновяема енергия, хранително-вкусова промишленост, животновъдство, здравеопазване и др. Кубинската търговска камара планува да организира посещение на свои компании членове в България през следващата година, за което БТПП ще информира допълнително заинтересованите български компании, желаещи да установят бъдещо сътрудничество.   

По информация на Министерство на икономиката и индустрията за дванадесетте месеца на 2022 г. стокообменът на страната ни с Куба възлиза на 5.56 млн. щ.д. спрямо 3.02 млн. щ.д. за 2021 г. – ръст от 84,4%.

Българският износ на флоат стъкло и шлифовано стъкло е нараснал със 122,6% спрямо предходната година. В българския износ се забелязва нова позиция „пури“, която формира 79 % от общия износ за периода.

Кубинският внос в България също бележи увеличение от 53,2%, като се наблюдава сериозен ръст (151,7%) при вноса на сурови и необработени тютюни, докато вносът на пури е нараснал с 53,1%. Наблюдава се намаление от 66.7% при вноса на етилов алкохол.

 

 


24.11.2023 г.

Още новини:

Видео:

Назад