Назад

Владимир Длоухи е преизбран за президент на Европалати





Българската търговско-промишлена палата взе участие в Общото събрание на Асоциацията на европейските търговски палати вчера. Георги Стоев, член на УС на БТПП и член на Комитета по бюджет на асоциацията, присъства на заседанието.

Владимир Длоухи бе преизбран за президент на Европалати. Ръководителят на делегацията на Чешката търговска камара в Европалати ще продължи да бъде президент за мандата 2024-2025 г. Той пое ролята на президент след оставката на Люк Фриден през март 2023 г., а преди това бе заместник-председател на Европалати от 2020 г.

Длоухи е участвал активно в чешката икономическа трансформация по време на осемгодишния си мандат в чешкото правителство. Бил е министър на икономиката до 1992 г. на Чехословакия и впоследствие министър на промишлеността и търговията на Чехия.

Като президент на Европалати, Длоухи си поставя една основна цел: обновяване на дневния ред за конкурентоспособност на ЕС. „Разговорите ми с европейските политици и представителите на националните търговско-промишлени палати, от март насам, потвърждават, че трябва да се свърши огромно количество работа, за да се върне Европа на пътя към растеж и глобална конкурентоспособност. С новия мандат в ЕС, който започва следващата година, няма да оставя и камък необърнат настоявайки за по-благоприятен за бизнеса подход. Акцентът трябва да се измести - не трябва първо да регулираме и след това да се борим с последствията, а нуждите на бизнеса трябва да са на първо място, ако искаме европейските предприемачи да продължат напред и да се развиват“, добави Длоухи.

Заместници на преизбрания председател ще бъдат представители на търговските палати на Белгия, Финландия и Латвия.

Участниците в събитието обсъдиха упешното провеждане на Европейския парламент на предприятията тази седмица в Брюксел и подготвиха програмата на Европалати за следващата година, следвайки европейските приоритети.

Българската търговско-промишлена палата ще информира допълнително за инициативите на Европалати през 2024 г.

 


16.11.2023 г.

Още новини:

Видео:

Назад