Назад

България и Корея активизират двустранното сътрудничество





Новоназначеният посланик на Република Корея в България - Н.Пр. Джонгин Бе, посети БТПП и обсъди с председателя на Палатата възможностите за развитие на двустранните търговско-икономически отношения. Срещата се проведе само ден след като посланик Джонгин Бе връчи акредитивните си писма на президента на Република България - Румен Радев.

Цветан Симеонов направи обзор на икономическата ситуация в страната, акцентирайки върху данъчната система и стимулите за инвеститори. Той информира и за мястото на България в международните класации, което е отразено в последната брошура на БТПП – „България в цифри“ 2023.

Председателят на БТПП запозна госта си дейността на Палатата, регионална структура и основни бази данни, сред които единния търговски регистър, както и членството на БТПП в международни организации.

Симеонов сподели, че България разглежда Корея като важен икономически партньор в Азия. Страната ни отдава приоритетно значение на развитието на търговско-икономическото и научно-техническо сътрудничество с Република Корея, сподели още той, акцентирайки и върху възможностите, които предлага Споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Република Корея. 

Посланик Джонгин Бе представи идеите си за развитие на двустранните отношения между България и Корея, като наблегна на секторите: енергетика и зелен преход, и дигитализация. Той информира за опита на Корея в сферата на соларната енергия и атомните централи. Дипломатът отбеляза още и възможностите за сътрудничество между двете страни в сферата на информационните технологии, технологичните паркове, както и автомобилната индустрия.

Обсъдени бяха още възможностите за организиране на съвместни събития и инициативи, както и за активизиране на дейността на Търговската и индустриална камара на Република България и Република Корея.

 


28.07.2023 г.

Още новини:

Видео:

Назад