Назад

Председателят на Палатата разговаря с новия български посланик в Китай



Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов обсъди с новоназначения посланик на България в Китай Андрей Техов възможностите за развитие на двустранните търговско-икономически отношения.

Цветан Симеонов запозна госта с резултатите от наскоро приключилото обучение в Китай на делегация на БТПП от представители на ръководството, служителите и партньорите на Палатата. Паралелно с обучението са осъществени полезни делови контакти с фирми и институции в градовете Пекин, Нинбо и Шаоксинг.

По време на срещата бяха дискутирани още двустранния стокообмен и потенциални сектори на сътрудничество между България и Китай – сред които автомобилостроене, селско стопанство – производство на етерични масла и вино, фармация и др. По данни на Министерство на икономиката и индустрията Китай заема водещо място във външната търговия на България, като се нарежда на второ място сред експортните ни партньори извън Европейския съюз (след Турция). Българският износ се състои главно от рафинирана мед, медни сплави и медни руди, които формират над 70% от износа ни за азиатската страна.

Председателят на БТПП акцентира още върху отличното сътрудничеството на Палатата с Посолството на Китай в София, както и с партньорите от Китай –Китайския съвет за насърчаване на международната търговия (CCPIT) и с Международната търговска палата "Пътят на коприната".

Симеонов представи Единния търговски регистър на БТПП, както и възможността за издаване на сертификати и референции за статута и финансовото състояние на регистрираните фирми, които да ги легитимират пред чуждестранни партньори, митници, банки, посолства, държавни органи, за участие с търгове, конкурси и др.

Дискутирана бе още необходимостта от ускоряване на процедурата за назначаване на нов ръководител на Службата по търговско-икономически въпроси на България в Пекин, като посланик Техов изрази своята готовност за активизиране на двустранните търговско-икономическите отношения и за засилване на сътрудничеството по региони.

 


27.07.2023 г.

Още новини:

Видео:

Назад