Назад

Среща с новия български посланик в Кишинев – Мая Добрева





Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов проведе среща с новоназначения посланик на България в Кишинев, Молдова – Мая Добрева.

Председателят на БТПП информира госта си за отношенията на Палатата с партньори от Молдова – на двустранно ниво с Търговско-промишлената палата на Молдова и на многостранно ниво – на база членството в Бизнес съвета към Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество и Асоциацията на европейските търговски палати. Обсъдени бяха още проведени инициативи и дейности в Молдова през последните години, сред които презентацията   „Храни и напитки от слънчева България“, организирана от СТИВ-Кишинев през 2019г.

По време на срещата бяха дискутирани ключовите сектори в икономиката на Молдова като земеделието, както и водещите стокови групи при вноса на стоки от Молдова, сред които слънчогледови семена; слънчогледово, шафраново и памучно масло; кюспета, проводници, кабели и други изолирани ел. проводници. По данни на Министерство на икономиката и индустрията на България вносът на семена от слънчоглед от Молдова се е увеличил значително, с над 225% за 2022г., в сравнение със същия период за предходната година. Търговията с Молдова се основава на Споразумението за асоцииране между ЕС и Република Молдова, което е изцяло в сила от 2016 г. и осигурява свободна търговия.

Цветан Симеонов, като председател на Асоциацията на организациите на българските работодатели за 2023, връчи на новоназначения посланик приоритетите на АОБР за 2023г.

Мая Добрева изрази желание и готовност за развитие на двустранните търговско-икономически отношения между България и Молдова по време на своя мандат в Кишинев.

 


25.07.2023 г.

Още новини:

Видео:

Назад