Назад

Възможности за надграждане на икономическото сътрудничество с Аржентина



В БТПП се проведе среща с Калудио Розенцвайг, заместник-секретар по въпросите на външната политика в Министерството на външните работи, международната търговия и вероизповеданията на Аржентина, и посланика на Аржентина в България Н.Пр. Алфредо Н. Атанасоф.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов представи състоянието на българската икономика, както и допирните точки в търговско-икономическите отношения между България и Аржентина. Той подчерта активното сътрудничество с различни търговски палати и бизнес организации в южната страна, подпомагани от дипломатическите представителства в София и Буенос Айрес.

Розенцвайг отбеляза, че геополитическата ситуация в Европа е причина за засилване на търговското и икономическо взаимодействие между Аржентина и страните от ЕС. Продължава интереса за подписване на документ за сътрудничество между МЕРКОСУР и ЕС. Освен това в последно време са разменени няколко посещения на високо ниво с цел укрепване на отношенията в двете посоки.

Констатирано бе, че най-голям двустранен интерес в икономическите отношения между България и Аржентина има в областите енергетика, селско стопанство и туризъм.

Гостите информираха, че предстои провеждане на заседание на смесената двустранна комисия в Аржентина и подготовката й е в ход.

Симеонов отбеляза, че разширяването на партньорствата на ниво бизнес и конкретни компании е сред основните приоритети на БТПП и предложи тясно сътрудничество за стимулиране и засилване на интереса на фирми от България и Аржентина.

В началото на юли предстои онлайн среща между Българската търговско-промишлена палата и Аржентинската камара за търговия, индустрия и производство.

 


29.06.2023 г.

Още новини:

Видео:

Назад