Назад

Ще причини ли милиони левове загуби за бизнеса високата цена на газа

Главният секретар на БТПП Васил Тодоров представи позицията на бизнесаРаботодателите недоволстват - цената на газа за април е прекалено висока спрямо европейските котировки, поставени са в неконкурентна среда.

Енергийният експерт Красимир Манов подчерта, че около 35 евро на мегаватчас е природният газ, който в размер на 1 млрд. кубически метра, постъпва по договора с Азербайджан. "Би трябвало, ако не ползваме от Чирен, цената да е около цената на борсата. Има две причини това да не е така - некадърността в управлението на сектора, както и схемите за кражба. Няма обективна причина цените да са толкова високи - около 40%. Продължаваме да получаваме руски втечнен природен газ. Когато цената на международната борса е една, ти получаваш много по-висока цена за доставка, тази разлика отива някъде. Не се защитава българския интерес. А за бизнеса това е мародерство. Става дума за измама, което ще коства на бизнеса около 500 млн. за тази година. Прокуратурата да извърши разследване, защото става дума за "Булгаргаз", посочи той. И допълни, че участникът, който е трябвало да извърши обществената поръчка за тръбопровод от Бутан до Чирен, както и разширението на газохранилището, се отказва, и всичко отива при "Главболгарстрой" и цената на обществената поръчка скача със 120 млн.

„Булгаргаз” предложи по-евтин газ за април и май  Главният секретар на БТПП Васил Тодоров, смята, че от месеци има тендеция цената на газа, обявена от доставчик е с 30% по-висока от тази, която се търгува на пазара. Тази цена прави продукцията на предприятията неконкурентноспособна. Цената на газа за април ще достигне 39% ръст, което породи нашата категорична реакция срещу държавната политика. На месец икономиката ни ще губи около 42 млн. лева, които трудно ще бъдат компенсирани. Механизъм за компенсации е един от вариантите, другият е намаляването на цените", заяви той.

По думите му трябва да се осъществи външен одит върху ценообразуването, за да се установи откъде идва разликата. "Вероятно ще се обсъди компенсаторен механизъм, за да се намали натискът върху бизнеса. Размерът трябва да е разликата между борсовата цена и тази, която е определена", обясни Тодоров.

Целият разговор може да гледайте във видеото.


28.03.2023 г.

Още новини:

Видео:

Назад