Назад

Владимир Длоухи е новият президент на Европалати



Асоциацията на европейските търговски палати има нов председател – Владимир Длоухи*. Той ще ръководи организацията до края на 2023 г. след оттеглянето от поста на досегашния председател Люк Фрийден, който има ангажименти към една от политическите партии в Люксембург и изборите през октомври.

Владимир Длоухи е заместник-председател на Европалати от 2020 г. Той е начело на Комитета за устойчивост в организацията.

Той бе избран единодушно на общо събрание, проведено вчера. Като президент на Европалати Длоухи заяви, че ще продължи работата в посока повишаване на европейската конкурентоспособност. „Не можем просто да наблюдаваме как глобалният растеж се случва извън ЕС. Предприятията ни се нуждаят от благоприятни и предвидими рамкови условия, за да работят в Европа и да бъдат конкурентоспособни на международно ниво“, каза той.

Новият председател на Европалати сподели, че ще постави основен приоритет върху гарантиране възможностите за предприемачите, засегнати от енергийната криза и други значими предизвикателства, да въвеждат иновации, да инвестират, да създават работни места, да търгуват, с една основна цел – стимулиране и възстановяване на устойчив растеж за Европа.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов взе участие в общото събрание на Европалати, проведено в хибриден вариант – присъствено в Стокхолм и онлайн. Досегашният председател Люк Фрийден направи обзор на предизвикателствата и постиженията от началото на неговия мандат през януари 2022 г.

-------------------
Владимир Длоухи е чешки икономист с опит в бизнеса, науката и политиката. Осем години е бил част от чешкото правителство като основен водач на чешката икономическа трансформация. Бил е министър на икономиката на Чехословакия до 1992 г., а след това министър на индустрията и търговията на Чехия.  Освен това, Длоухи участва в ръководството на големи международни компании, до скоро е заемал поста председател на Чешката търговска камара. Той е член на международни think-thank организации и Националния икономически съвет към правителството на Чешката Република.

 

 


22.03.2023 г.

Още новини:

Видео:

Назад