Назад

Задълбочаване на двустранните икономически отношения с Пакистан

Онлайн среща за координиране на съвместни инициативи, с активната подкрепа на посланиците на двете страни








 

Българската търговско-промишлена палата и Търговско-промишлената палата на гр. Сиалкот, Пакистан проведоха онлайн среща с цел координиране на съвместно сътрудничество за насърчаване на двустранните икономически отношения. Събитието бе организирано в партньорство с Посолството на България в Пакистан. В него взеха участие посланиците на двете страни, както и представители на бизнеса.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов представи проактивните съвместни дейности на палатата с различни партньори от Пакистан, които се реализират с дейното участие на дипломатите от двете страни. С оглед на икономическия профил на град Сиалкотизвестен като експортният хъб на Пакистан, развиващ текстилния сектор, производството на спортни стоки, медицински инструменти и др., той отбеляза, че има общи интереси в тези области, както и в хранително-вкусовата промишленост, селското стопанство и транспорта.

Н.Пр. Мириам Афтаб, посланик на Пакистан в България, сподели пред участниците в срещата, че мисията на Посолството в София е да промотира диалога между български и пакистански компании. През миналата година дори бе създаден смесен бизнес съвет, който да подкрепя активното сътрудничество, а в Посолството на Ислямска Република Пакистан бе открита изложба на пакистански стоки.

Н.Пр. Ирена Ганчева, посланик на България в Пакистан, разказа за посещението си в гр. Сиалкот през декември 2022 г. и потвърди, че градът се развива динамично като индустриален център и има огромен принос в износа на страната. Все още се наблюдава недостиг на икономическа и бизнес информация в двете посоки и целта на Посолството в Исламабад е да съдейства за неговото преодоляване.

Председателят на ТПП на Сиалкот Абдул Гхафоор Малик представи своята организация и икономиката на града. Сиалкот се намира в провинция Пенджаб, на около 180 км от Исламабад. Населението наброява 1,5 млн. жители. Сиалкот е най-големият производител на ръчно шити футболни топки - около 70% от световното производство. Градът е и голям производител на хирургически инструменти, медицинско оборудване, специализирано облекло и спортни стоки.  Главни пазари за износа от Сиалкот са САЩ и редица европейски държави, като местните фирми търсят възможности за разширяване на дестинациите.

Виктор Гусев, представител на Софийската агенция за приватизация и инвестиции, направи презентация на икономическата среда в столицата и подчерта ключовите приоритетни сектори: информационни технологии, изкуствен интелект, финансови технологии, аутсорсинг, творчески индустрии и др.

Представителите на двете търговски палати се договориха да разширят сътрудничеството си с подписване на меморандум за разбирателство, организиране на специализирани бизнес събития в двете страни за представяне на различни стоки и намиране на партньори.

При интерес за свързване с компании от Пакистан заинтересованите български предприемачи могат да се обръщат към БТПП, дирекция „Международно сътрудничество и международни организации“, тел.: 02 8117 489, e-mail: interdpt@bcci.bg

 


14.03.2023 г.

Още новини:

Видео:

Назад