Назад

Васил Тодоров: Заслужихме ли отказа за Шенген и какво ще ни струва?


„Шенген има различни измерения, но със сигурност участието в него струва пари, и то като ползи за бизнеса. От една страна, това е транспортът на стоки. Също така туризмът и мобилността на хората. Има и изследвания, които откриват негативи за тези държави, които все още не са в Шенген, и при определяне на по-високи проценти при eмитиране на държавен дълг, тъй като получават по-нисък рейтинг. Според някои проучвания тази свободна зона на хора и на стоки е допринесла за увеличаване на Брутния вътрешен продукт в ЕС с 2%", коментира главният секретар на БТПП Васил Тодоров.

„По отношение на Нидерландия може да отправим критика, тъй като основният аргумент срещу България е върховенството на правото, но има един универсален принцип на правната сигурност. Той е за това, че когато си изпълнил едни предварително зададени условия, то законът и правото ти гарантират получаването на определен резултат. В този случай смесването на условия, извън тези, които са за участието в Шенгенското пространство, водят до нарушаването на този принцип на правната сигурност. Това казаха и Европейската комисия, и Европейският парламент", добави Васил Тодоров.

Главният секретар на БТПП смята, че резервите на Нидерландия и Австрия трябва да се преодолеят с преговори и дипломация, защото проблемите като корупция и мигрантски потоци не са имагинерни.

„Винаги сме изразявали позиция, че единната ставка на ДДС е най-добрата мярка, която и подпомага бизнес средата, и гарантира събираемост на приходите в държавния фиск. По-ниските ставки са съвременни мерки за тези периоди, при които трябва да се преодолеят кризите. Това е необходимост, която съществува към момента, и затова БТПП е изразила подкрепа за намаляване на ДДС ставките за определени групи стоки", сподели Васил Тодоров по темата за промените в данъчните закони.

Цялото участие на Главния секретар на БТПП може да се проследи от ТУК

 

 

 

 

 

 

 

 


Линк

09.12.2022 г.

Още новини:

Видео:

Назад