Назад

Посланикът на Либия в София на посещение в БТПП

Бяха договорени информационно събитие и изложение-базар на традиционни либийски продукти през следващата година




 

Н.Пр. Абу Бакр Ахмад Саид Салих, извънреден и пълномощен посланик на Държавата Либия, посети БТПП и разговаря с председателя на БТПП Цветан Симеонов. В срещата участва и Махмод Абедалгадер, съветник към посолството. 

В хода на разговора посланик Салих подчерта необходимостта от продължаване на доброто сътрудничество във всички сфери на икономиката между двете страни, постигнато през годините. Либийската страна изразява желание да използва опита на български специалисти в инженеринговата дейност – строителство и медицинските услуги. Посланикът заяви, че либийското правителство е заинтересовано да засили сътрудничеството с България, като от няколко месеца страната от временно управляващ посолството е назначила извънреден и пълномощен посланик в София.

Договорено бе през следващата година екипът на посолството съвместно с БТПП да организират информационно събитие за представяне на икономическите възможности на Либия пред заинтересовани български компании, както и провеждане на изложение – базар на традиционни либийски продукти. Посланикът информира за продължаването на обучение на либийски студенти по медицина в български университети, както и за интерес от страна на либийски болници от българско медицинско оборудване. Към момента политическата обстановка в Либия е сигурна и правителството постоянно работи по ограничаване и отстраняване на административните пречки пред бизнеса.

 

По информация на Министерството на икономиката и индустрията през първите шест месеца на 2022 г. двустранната търговия достига 129.4 млн. щ.д., което е ръст от 27 % спрямо същия период на 2021 г. Българският износ за посочения период е на стойност 121,6 млн. щ.д., което е ръст от 21,5 % спрямо същия период за 2021 г. Вносът от Либия за посочения период е на стойност 7,8 млн. щ.д., като тук се отчита значителен ръст от 333,3 %. спрямо същия период  на 2021 г.

Стокообменът ни с Либия за 2021г. възлиза на 198.4 млн. щ.долара, от които износ 137.8 млн. щ.д. , и вносът 60.6 млн. щ.д.. Износът ни за Либия през периода основно се състои от: пшеница и смес от пшеница и ръж; ечемик и хлебарски, тестени сладкарски или бисквитени продукти, дори с прибавка на какао; нафора, празни капсули от тесто за медикаменти, сухи тестени листа от брашно, скорбяла или нишесте и подобни продукти.

 


06.12.2022 г.

Още новини:

Видео:

Назад