Назад

Второ Общо събрание на Асоциацията на балканските палати ( ABC )

Бяха обсъдени последиците от кризата и необходимостта от създаване на по-благоприятна среда и подкрепа на бизнеса.




 

Тази седмица в Кипър се  проведе Второ Общо събрание на Асоциацията на балканските палати /АВС/. Домакините от Кипърската търговско-промишлена палата подготвиха наситена програма, в която се включиха представители на търговско-промишлените палати от Балканските страни Гърция, Босна и Херцеговина, Черна гора, Сърбия, България и Турция и други, участвали виртуално. Българската търговско-промишлена палата бе представлявана от Иван Иванов, ръководител на Службата по търговско-икономически въпроси към Посолството на България в Никозия.

Отонас Теодулу, вицепрезидент по търговията на Кипърската търговско-промишлена палата, и генералният секретар Мариос Циаки обсъдиха с партньорите си последиците от световната криза и необходимостта от създаване на по-благоприятна среда и подкрепа на бизнеса. В последиците от глобалната криза, които правят нуждата от подкрепа за бизнеса наложителна, е необходимо да се създаде по-благоприятна среда, фокусирана върху дискусия.

Презентации бяха направени от представители на дирекция „Икономическа дипломация и регионално сътрудничество“ към Министерството на външните работи, на Министерство на финансите, на Министерство на научните изследвания, иновациите и цифровата политика, както и на Министерството на енергетиката, икономиката и индустрията на Кипър.

Беше обсъдено осъществяването на дигиталната трансформация, нейното укрепване, регионално сътрудничество, улесняване на бизнеса и участието на Балканските палати в европейски програми.

Допълнително страните, които членуват в АВС и не са членки на Европейския съюз, поискаха по-тясно сътрудничество с палатите, които са в ЕС за трансфер на ноу-хау и информация по европейски въпроси, закони и практики.

Председателството на Асоциацията на Балканските палати за 2024 г. бе прието от Съюза на гръцките търговски палати.

 

 

 


02.12.2022 г.

Видео:

Назад