Назад

Предложение на БТПП за запазването на компенсаторния механизъм с единен праг за всички небитови потребители

Палатата не подкрепи предложението за големите консуматори да има по-нисък праг на компенсация


Заседание на Комисията по енергетика. Снимка: БГНЕС

 

БТПП миналата седмица в Комисията по енергетика представи предложение за запазването на компенсаторния механизъм с единен праг за всички небитови потребители, като спрямо големите енергийни консуматори даде за пример германският опит, където големите консуматори получават компенсации, но са задължени да инвестират част от средствата в мерки за енергийна ефективност.

БТПП, единствена от работодателските организации, не подкрепи предложението за големите консуматори да има по-нисък праг на компенсация спрямо останалите МСП, без да има някакви изисквания за въвеждане на мерки за енергийна ефективност или инвестиции във ВЕИ за собствено потребление.

Вчера Народното събрание прие решение, изцяло съответстващо на предложението на БТПП. И така за големите енергийни консуматори се прие да плащат таван от 200 лева за мегаватчас ток, както и другите, само ако са извършили инвестиции в енергийна ефективност и ВЕИ за собствено ползване. В противен случай таванът за тях ще остане 250 лева. За ВЕИ инвестициите се иска те да покриват поне 20% от собственото потребление, а за тези в енергийна ефективност - да водят до поне 10% намалено потребление за година. И в двата случая се изисква доказателство с документи.

Предложението на БТПП до парламентарната Комисия по енергетика ТУК

 


09.11.2022 г.

Още новини:

Видео:

Назад