Назад

Среща на социалните партньори с премиера Гълъб ДоневМинистър-председателят Гълъб Донев се срещна с ръководствата на национално представителните синдикални и работодателски организации. В разговора със социалните партньори участваха също заместник министър-председателят по социалните политики и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров и министърът на финансите Росица Велкова.

Бюджетът за 2023 година беше основната тема, дискутирана в хода на срещата в Министерския съвет. Синдикатите и работодателите бяха запознати с различните варианти, които Министерството на финансите е разработило по отношение на държавните ресурси през 2023 година и съответните възможни разчети относно приходната и разходната част на бюджета. Социалните партньори от своя страна изразиха позициите си по темата. Управлението на дълга, овладяването на инфлацията и начините за ограничаване на сивия сектор също бяха обсъдени в рамките на разговора. Акцент беше поставен и върху значението на средствата по линия на европейските програми и Плана за възстановяване и устойчивост.

В хода на срещата бяха изразени опасения от популистки решения, свързани с бюджета за догодина, които има риск да произтекат в следствие на несигурната политическа ситуация в страната. Министър-председателят Гълъб Донев посочи, че е необходимо да се подходи с разум към съставянето на бюджета и политиците да се отнесат с голяма отговорност към обещанията си и решенията какво да се прави с парите на държавата и на българските граждани.

БТПП изрази благодарност за подробна представената информация относно проекта на бюджета за следващата година, съответните възможни разчети относно приходната и разходната част. Палатата подкрепя твърдо консервативния вариант на бюджета. При по-благоприятно развитие на финансите на държавата има възможност недофинансирани сфери да бъдат удовлетворени, но обвързано с нещо конкретно – реформа или поне част от такава.

Палатата остава на позицията за освобождаване на бизнеса от плащане на първите 3 дни болнични на работника.

БТПП препоръча на служебното правителство да следи работата на държавните институции, така че политическото безвремие да не се отразява на тяхната дейност. Да не отслабва надзора върху отговорни институции като НАП, Митници, правоохранителните органи.

 


25.10.2022 г.

Още новини:

Видео:

Назад