Назад

За трета поредна година се откри Международната конференция „Финансова и инвестиционна подкрепа за МСП – Sofia International Money Expo ( SIMExpo ) 2022"







В столичния хотел „Милениум“ се откри Третата международна конференция „Финансова подкрепа за МСП – SIMExpo 2022“, организирана от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия (ИАНМСП), Българската търговско-промишлена палата и Съвета за инвестиции при БТПП. Пленарната сесия бе модерирана от Владимир Томов, член на УС на БТПП и председател на Съвета по инвестиции при Палатата.

Събитието започна с адрес от европейския комисар Мария Габриел, прочетен от икономическия съветник към Представителството на ЕК Мартин Панов. Ръководителят на представителството на ЕИБ на България Теодор Радонов се спря накратко на финансовите инструменти за управление и инвестиции, предвидени за малките и средни предприятия в Националния план за възстановяване и устойчивост.  

Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов в откриващато си обръщение каза: „В момента обществото силно се вълнува от политическите страсти, но икономиката движи страната ни напред, затова благодаря, че проявявате интерес днес да сте тук и да си говорим за нейните възможности“.

По думите на Стоянов инструментите в подкрепа на стартъпи и иновации стават все повече. "Моят призив в тази насока е първо да се използват работещи механизми, като националния инвестиционен фонд, който от много години доказва високо качество на работа", коментира той. 

Икономическият министър сподели, че миналата седмица е имал възможността да представи българския сектор за Информационни и комуникационни технологии (ИКТ) на най-голямото бизнес събитие в Германия. Той заяви, че е привърженик на пазарните механизми – да се даде възможност на компаниите да печелят повече, да инвестират собствените си пари в иновации и развитие и да се интернационализират. По думите му има сериозен, повишаващ се  интерес към България за чужди инвестиции,  Стоянов определи България като остров на стабилност към момента, що се отнася до наличието на енергия у нас.

Министър Стоянов  припомни колко са важни за икономиката ни малките и средните предприятия (МСП) , които в България представляват 75% от заетостта.

Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов подчерта важността на финансовите инструменти и механизми на фона на сегашната сложна и несигурна обстановка в България, в която са принудени да работят МСП. Понастоящем много от фирмите са похарчили голяма част от своите резерви, инфлацията е висока, лихвените нива се покачват, институциите полагат неимоверни усилия за овладяване на инфлацията и справяне с кризите. Ролята на вътрешното потребление  за растежа на икономиката се ограничава, защото доходите на 1/3 от населението са под прага на бедността. Войната в Украйна, неясните перспективи за формиране на правителство у нас и тепърва прохождащите стъпки на НПВУ допълнително засилват несигурността. Ето защо следва да се разчита на пазарните двигатели в икономиката, а най-важните институции, чиито представители сме се постарали да съберем тук, да помагат, като  финансират част от проектите на фирмите.

В момента финансите на държавата не са в цветущо състояние, ако някои фирми имат сериозни проблеми, да не чакат да зацикли дейността им, а да проявят гъвкавост и да се пренасочат към други сектори с нови идеи, за които са предвидени стъпки и мерки от НПВУ. Симеонов сподели, че на предизборните срещи на БТПП и другите работодателски организации  ръководствата на партиите са склонни да приемат приоритетите им, да запазят нивата на съществуващите данъци, да не се увеличават  дългът и преразпределителната роля на бюджета.

В заключение Симеонов благодари за утвърденото партньорство с Агенцията за насърчаване на малките и средни предприятия при организирането на подобни събития и пожела успех на конференцията.

Програмата на събитието продължава с  презентации от Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентноспособност“ на Министерство на иновациите и растежа относно възможностите за финансиране на МСП по НПВУ.

До края на първия ден на конференцията следват панелни дискусии по актуални теми: Дялово инвестиране в подкрепа на растежа на бизнеса; гаранционни и финансови инструменти в подкрепа на бизнеса; преки чуждестранни инвестиции-полза за бизнеса и стимул за икономиката, както и финансови и инвестиционни инструменти в подкрепа на проекти за зелена енергия и енергийна ефективност.   

 

 


03.10.2022 г.

Още новини:

Видео:

Назад