Назад

Председателят на БТПП участва в конференция, посветена на енергийната индустрия

С участието на компании от енергийния сектор на България и Румъния




 

В София се проведе третата конференция от поредицата Regional Approach 2022. Събитието бе организирано от изданието Energynomics, посветено изключително на енергийната индустрия в Румъния, като представя материали, свързани с енергийния сектор.

B2B конференцията бе отлична възможност за взаимодействие между бизнес лидери в енергийния сектор от Румъния и България. Полудневната конференция събра румънски експерти от сектора с техните колеги от България с цел обмяна на идеи и бъдещото бизнес сътрудничество.

Събитието бе открито и модерирано от главния редактор на изданието Energynomics Габриел Авакаритей, а приветствени думи отправи Аурелиа Домницеану, министър съветник в Посолството на Румъния в България.

Обръщение към участниците в конференцията направи и председателят на УС на БТПП Цветан Симеонов. Той приветства организаторите на събитието. Той отбеляза, че процесът по възстановяване на икономиката на България е започнал, но все още се движи с бавни темпове. Все още пазарът на енергия и суровини, съчетан с прекъсването на веригите за доставки и сложните транспортни връзки на страната, са пречка за възстановяването.

Симеонов добави, че по данни на ЕК от 2020 г. България е силно зависима от доставките на газ от Русия, като използва 77% от природния газ от тази дестинация. Според Симеонов е необходимо правителството да осигури компенсации за цената на природния газ както за бизнеса, така и за потребителите, тъй като растящите цени ще продължат да ускоряват инфлацията, като в същото време ще оставят редица семейства без отопление и затворени бизнеси.

Българската търговско-промишлена палата стимулира и насърчава всеки един предприемач в тази непредсказуема икономическа и политическа среда да премине към възобновяеми енергийни източници /ВЕИ/ за собствени нужди. Предприехме и редица действия за облекчаване на регистрационните режими за малки ВЕИ до уведомителен режим, като Палатата представи препоръки на правителството.

Цялото изказване на Цветан Симеонов, можете да гледате ТУК

Събитието продължи със специализирани презентации на утвърдени експерти в енергийния сектор, които представиха нови технологии за пестене на енергия и технологии на производство. Участваха представители на Веолия България, Тракия Икономическа зона, Kawasaki Gas Turbine Europe, АББ Румъния, НЕК България, Институт за енергиен мениджмънт, Signify и други.

Географската близост и сходната история правят България и Румъния идеални кандидати за добро сътрудничество. Още повече, като част от ЕС двете страни вече са поели общ път, очертан от едни и същи директиви, регламенти и задължителни цели.

Конференцията, която събра на едно място компании от енергийния сектор, работещи в Румъния и България,  е отличен подход за запознаването им с нови пазарни възможности. В много случаи България и Румъния работят срещу едни и също трудности (стара инфраструктура, липса на вътрешно финансиране, незавършена модернизация на енергийните пазари); ето защо решенията, които работят в една страна, могат да бъдат и отговорът на проблемите в съседната.

Сред темите на конференцията Regional Approach Sofia 2022 бяха и енергийната сигурност, проекти за възобновяема енергия, финансиране на енергийни проекти, когенерация, автоматизация и IoT – индустрия 4.0, оползотворяване на отпадъци, биогаз и стратегически партньорства.

Представянето на всички участници в конферецнията, можете да проследите в Youtube канала на Energynomics

 

 


27.09.2022 г.

Още новини:

Видео:

Назад