Назад

По покана на БТПП полска бизнес делегация посети София

Програмата включваше бизнес форум, посещения на компании и обмен на опит между двете палати








 

Полска бизнес делегация от град Бялисток посети София по покана на Българската търговско-промишлена палата.

Програмата на посещението бе разнообразна и включи срещи с български партньори, бизнес форум, посещения в няколко компании, както и разговори за обмен на опит между Българската търговско-промишлена палата и представителите на Търговско-промишлената палата на Бялисток.

По време на бизнес форума председателят на БТПП Цветан Симеонов подчерта, че добрите партньорски отношения между организациите от двете страни традиционно подпомагат бизнес контактите.

Ивона Якушко-Дудка, заместник-ръководител на Полско посолство в София, присъства на събитието и сподели, че предизвикателствата в икономическата сфера в двете държави са подобни. Полша симпатизира на България по пътя към членство в ОИСР. Партньорството в рамките на Инициативата "Три морета" също е във фокуса на страните.

Витолд Карчевски, председател на ТПП на Бялисток, ръководител на делегацията, запозна българските компании с характеристиките на регион Бялисток, който се намира в Североизточна Полша. Повече от 45% от територията му е покрита с гори и  4 от националните паркове в страната са разположени в региона. Развито е селското стопанство. 25% от млякото, добивано в Полша, се преработва в региона. Има добри традиции и капацитет за производство на пилешко месо и продукти. Регионът на Бялисток е пряко засегнат от военния конфликт в Украйна, тъй като сътрудничеството с непосредствените съседи и партньори от Беларус и Русия в момента е нарушено. Други сектори, които са добре представени в района са: производство на селскостопанска техника и машини, металообработка, информационни технологии, транспорт и др.

Полските предприемачи се запознаха с условията за правене на бизнес в София и региона, представени от Владимир Гусев от Софийската агенция за приватизация и инвестиции. Съветът по инвестиции при БТПП също бе презентиран.

Полските компании посетиха шоколадова работилница, пекарна за изделия с квас и проведоха среща с представители на БАСКОМ.

Предстои посещение на българска бизнес делегация в Полша през ноември 2022 г.

Дейностите се осъществяват по европейски проект, изпълняван съвместно от БТПП и ТПП на Бялисток International organization of Vocational Training to improve the professional qualifications of employees in Polish and Bulgarian enterprises 2021-1-PL01-KA210-VET-32860.

 


30.09.2022 г.

Още новини:

Видео:

Назад