Назад

Нови възможности за активизиране на партньорството с Пакистан

На среща в БТПП българският посланик в Пакистан очерта търговско-икономическия и инвестиционен профил на азиатската страна




 

Посланикът на България в Пакистан Ирена Ганчева посети Българската търговско-промишлена палата и разговаря с председателя Цветан Симеонов.

На срещата посланик Ганчева представи Пакистан като много интересна, но малко позната за България дестинация, с големи търговско-икономически и инвестиционни възможности, тъй като страната е пета по население в света /250 млн. жители/.  Бе подчертан интересът и съществуващият потенциал за задълбочаване на търговско-икономическото сътрудничество между двете страни.

В Пакистан се търсят инвестиции, но при определени условия е възможно в България да бъдат привлечени инвестиции от Пакистан. Посланик Ганчева е посетила ключови градове и региони като Карачи и Лахор и е провела срещи с местните търговски палати.

Пакистанските компании проявяват интерес за сътрудничество с български партньори, но за това е нужна по-детайлна, практически насочена информация за икономическата среда в България.

Бе обсъдена и необходимостта от скорошно насрочване и провеждане на сесия на Смесената комисия между България и Пакистан за икономическо сътрудничество. Очаква се нашата страна да е домакин.

Симеонов предложи конкретни стъпки за предоставяне на още възможности за свързване на бизнеса от двете страни – онлайн информационни събития, размяна на бизнес посещения, обмен на полезна информация за компаниите и др.

Конкретни интереси за двустранно партньорство има в областите: млекопреработвателна промишленост, хранително-вкусова промишленост, селско стопанство, женско предприемачество, машини и съоръжения за хранително-вкусовата промишленост, хидроенергетика, транспорт и др.

По информация от Министерството на икономиката и индустрията стокообменът през 2021 г. е нарастнал с 54% спрямо 2020 г., достигайки 136,6 млн. щ.д. Досега традиционно отрицателното търговско салдо за България през предходната година се е трансформирало в положително /износ 93,2 млн. щ.д. и внос 43,4 млн.щ.д./ в резултат на увеличения ръст на износа за Пакистан на пшеница и смес от пшеница и ръж.

 


26.08.2022 г.

Още новини:

Видео:

Назад