Назад

БТПП участва в годишната среща на търговските съветници на нашата страна, акредитирани в Службите по търговско-икономически въпроси в чужбина /СТИВ/









Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов откри срещата и заяви, че СТИВ са острието на копието на нашата държава. 26 от търговските съветници присъстваха на място в София, а още толкова - виртуално на срещата.

В присъствието на представители на работодателските организации, синдикатите, Националното сдружение на общините в Република България и изпълнителните агенции към Министерството на иновациите и растежа беше дискутирана нуждата от активно присъствие и работата на СТИВ.

Над ¼ от европейските компании в Азия обмислят релокация на инвестициите си към Европа. Това съобщи министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов. Това е още едно доказателство, че всяка криза е възможност, която страната ни трябва да използва ефективно. Цитираните данни за настроенията сред европейските компании е исторически връх за последното десетилетие, стана ясно по време на срещата. За сравнение през 2021 г. едва 7% от тези компании са обмисляли подобен ход. „Сега е моментът България да бъде проактивна, да търси нови възможности и изцяло да промени начина на работа по привличане на чуждестранни инвестиции“, подчерта министър Стоянов. Според него това включва и започване на работа по нов Закон за инвестициите, който да се разработи в тясна координация с бизнеса.

„Говорейки за инвестиции обаче, сме силно притеснени от това, което виждаме, защото около 1/3 от нашите Служби по търговско-икономически въпроси са оставени празни“, каза министър Стоянов. Като примери той даде ключови за външната икономика на България държави като Франция, Италия и Дания. „Говорим за инвестиции, а реално сме оставени без търговски аташета в САЩ, Китай и Индия“, обясни министър Стоянов. Според него това положение е силно притеснително и България е оставена без реалния си инструмент за привличане на инвестиции и подкрепа на българския бизнес по места.

Министър Стоянов посочи, че участието на министъра на иновациите и растежа Александър Пулев в срещата е знак, че двете министерства ще работят в пълна координация за подобряване на бизнес средата и инвестиционния климат.

За първи път синдикалните организации бяха сред участниците в срещата. Министър Стоянов коментира, че бизнесът в България включва както синдикатите, така и работодателите и следва представителите и на двете организации да имат възможност да дадат коментарите си за нашите представители зад граница.

Представители на Националното сдружение на общините в България също присъстваха за първи път на Годишната среща. „Ролята на общините е особено важна за представяне на възможности за инвестиции в българските региони и трябва да задълбочим партньорството“, каза още министър Никола Стоянов.

Основната задача на тези служби е да запазят съществуващия и да изградят още по-добър имидж на България в чужбина, като страна, подходяща за правене на бизнес, за инвестиции, като туристическа дестинация.

Присъстващите министър на иновациите и растежа Александър Пулев и зам. министърът на туризма Мариела Модева потвърдиха желанието на служебния кабинет на настоящото правителство да се насърчат инвестициите в България и туристическите връзки на нашата страна с други пазари, съвместно с Министерството на икономиката и индустрията. Всички присъстващи застанаха зад улесняването на връзката между СТИВ, българските институции и най-вече компаниите.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов потвърди, че палатата работи много добре с колегите в СТИВ. Ежегодната анкета, проведена сред фирмите – членове показва, че оценката за дейността им е много добра. 92% от отговорилите компании използват услугите на СТИВ за съдействие за намиране на бизнес партньори; 67% за получаване на икономическа информация за страната; 42% за организиране на посещение на българска делегация и 33% за съдействие за участие в панаир или изложба.

Симеонов подчерта, че е изключително важно в кратки срокове незаетите позиции в СТИВ да бъдат попълнени с подходящи хора. В някои от страните, контактите с които са особено важни за България, трябва да бъдат разкрити нови служби или да бъдат добавени експерти. Като примери той спомена Канада, държави от Латинска Америка, Африка и някои страни в Азия.

Част от фирмите признават, че през последните 2 години не са ползвали услугите на СТИВ заради пандемията, а 11% работят само за вътрешния пазар.

Симеонов сподели и нуждата от синергия между търговски съветник и посланик в съответните страни.

Той представи на вниманието на СТИВ новото издание на България в цифри, което съдържа ценна информация за промотиране на страната пред бизнес партньори.

Срещата продължи с разговори в двустранен порядък, а  вечерта БТПП ще раздаде годишните награди на най-добре представилите се Служби по търговско-икономически въпроси през 2021 г.


23.08.2022 г.

Още новини:

Видео:

Назад