Назад

БТПП връчи годишните награди на търговските ни аташета





Epimba BCCI

Службата по търговско-икономически въпроси (СТИВ) към Министерството на икономиката и индустрията на България в Румъния спечели голямата награда на Българската търговско-промишлена палата (БТПП). 

Втора награда взе СТИВ службата в Австрия, а трета награда – СТИВ службата на България в Полша. Насърчителни награди БТПП даде на СТИВ службите в Турция, Сърбия и Белгия.

Годишната церемония по награждаване на икономическите съветници, дългосрочно командировани в Службите по търговско-икономически въпроси, се състоя в БТПП в присъствието на министъра на икономката и индустрията Никола Стоянов.

В тези служби трябва да се назначават подготвени и мотивирани хора. Няма лошо някои от бившите търговски представители да се явяват отново на тези позиции или да направят кариера в дипломацията, посочи Цветан Симеонов в своето поздравление към участниците в церемонията.

Благодаря за поканата, присъствал съм няколко пъти на тези награди и искам да отбележа, че много уважавам тази инициатива, защото всеки има нужда от добра оценка, каза министърът на икономиката Никола Стоянов. Поздравявам БТПП, че и в годините на пандемия традициите се спазват. Всяка награда има субективен елемент и колкото и да са точни критериите, едва ли може да се обхване всичко, добави той. "Поздрави за наградените, а останалите да не се сърдят", каза министърът. Желанието ми е да разширим рамките, в които работят търговските ни аташета, допълни министър Стоянов. 

По-рано днес в НДК се проведе и годишната среща на търговските ни аташета с ръководството на икономическото министерство. На срещата присъстваха и представители на други ведомства, на работодателски организации, на синдикатите и на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ).

На срещата Председателят на БТПП Цветан Симеонов потвърди, че Палатата работи много добре с колегите в СТИВ. Ежегодната анкета, проведена сред фирмите членове показва, че оценката за дейността им е много добра. 92 на сто от отговорилите компании използват услугите на СТИВ за съдействие за намиране на бизнес партньори; 67 на сто - за получаване на икономическа информация за страната; 42 на сто - за организиране на посещение на българска делегация и 33 на сто - за съдействие за участие в панаир или изложба.

Симеонов подчерта, че е изключително важно в кратки срокове незаетите позиции в СТИВ да бъдат попълнени с подходящи хора. В някои от страните, контактите с които са особено важни за България, трябва да бъдат разкрити нови служби или да бъдат добавени експерти. Като примери той спомена Канада, държави от Латинска Америка, Африка и някои страни в Азия.

Част от фирмите признават, че през последните 2 години не са ползвали услугите на СТИВ заради пандемията, а 11 на сто работят само за вътрешния пазар, посочиха от БТПП.

Симеонов сподели и нуждата от синергия между търговски съветник и посланик в съответните страни. Той представи на вниманието на СТИВ новото издание на брошурата на БТПП "България в цифри", което съдържа ценна информация за промотиране на страната ни пред бизнес партньори.


Линк

24.08.2022 г.

Още новини:

Видео:

Назад