Назад

Заседание на Кризисния щаб по енергетикаКризисният щаб по енергетика проведе първото си заседание с участието на представители на работодателски, браншови и синдикални организации. БТПП бе представена от Пламен Павлов, член на УС на БТПП и председател на Българската газова асоциация. Той докладва Предложения за осигуряване сигурност на доставките и предвидимост на цените на природния газ.

Правителството прави всичко възможно да осигури необходимите количества природен газ на поносими цени за бизнеса и хората. Това заяви вицепремиерът по икономическите политики и председател на Кризисния щаб по енергетика Христо Алексиев. Той увери, че нещата около интерконектора България – Гърция са овладени и допълни: „Трябва да осигурим газ на поносими цени. За октомври нямаме осигурени количества газ, за септември има. В момента не са възможни компенсации, защото няма действащ парламент.“

Съобщено бе, че кабинетът подготвя предложения за законодателни промени, които да бъдат приети веднага от следващото Народно събрание. Поправките са свързани с улесняване на възможността предприятията да преминат на източници, алтернативни на природния газ.

Работодателите считат, че 200 лева за мегаватчас са постижими цени за природния газ, а 250 лева е пределната цена, над която трябва да се търси компенсация за бизнеса. 

Представителите на синдикалните и работодателските организации се обединиха около позицията, че правителството трябва да възобнови преговорите с „Газпром“. „Очевидно ще трябва да се обърнем към тях. Очаквам преговорите с „Газпром“ да бъдат много тежки, заради всичко направено до момента. Много е трудно да накараш някого да ти продаде евтин газ, когато цената на борсата в Европа е в пъти по-висока“, категоричен бе министърът на енергетиката Росен Христов. По думите му в момента е необходимо да се водят много интензивни преговори с голяма политическа подкрепа.

 


23.08.2022 г.

Още новини:

Видео:

Назад