Назад

Среща на Евроклуба по повод председателството на Чешката република на Съвета на ЕС









По традиция Българската търговско-пормишлена палата организира среща на Евроклуба по повод началото на председателството на Чешката република на Съвета на Европейския съюз от 1 юли 2022 г.

След две години виртуални срещи този път събитието се осъществи хибридно. Проф.д-р Ингрид Шикова, председател на Евроклуба сподели думите на президента на Франция, че Европа през юни 2022 г. е различна от Европа през януари 2022 г. Това е така, както заради съществените промени в ЕС по време на Френското председателство, така и заради войната в Украйна.

Н.Пр. Флоранс Робин, посланик на Френската република в нашата страна, направи обзор на постигнатото.  „През последните 6 месеца Франция работи за осигуряване на обединен и твърд отговор на руската агресия срещу Украйна, като същевременно продължава да следи основните проекти за бъдещето на Европа, така че тя да бъде по-суверенна, по-екологична и по-хуманна“ - каза посланик Робин. За този период Европа прие над 7,6 млн. украински бежанци. Украйна и Молдова получиха статут на страни – кандидати.

За тази половин година са сключени 130 споразумения, от които 100 са вътрешни за Съвета на Европа, а 30 касаят външните отношения на ЕС със света.

Френското председателство обърна сериозно внимание на зелената икономика, приемайки плана за екологичен преход, намаляването на вредни емисии, насърчаване развитието на възобновяемата енергетика както заради опазване на природните ресурси, така и поради спрените доставки от други страни. Предвидени са 59 млрд. евро за подпомагане на домакинствата и малкия бизнес в Европа за преминаване към зелена енергия.

Регулирането на дигиталната среда също бе във фокуса на Френското  председателство. Цифровите технологии трансформират всички производствени сектори и са в основата на глобалните иновации. Чрез генериране на растеж и нови работни места, чрез защита на европейските ценности и принципи,  ЕС ще успее да създаде цифрова Европа. Като резултат е прието законодателство за ограничаване разпространението на незаконно съдържание и продукти онлайн. Прекратено е икономическото господство на големите дигитални платформи и е гарантирана свободата на избор на потребителите. Мобилизирани са институционални инвеститори  с 3,5 млрд. евро за инициативата Scale up.

По отношение на приоритета за по-социална Европа е приета директивата за минималната работна заплата и директивата за минимум 40% ръководни кадри, представени от жени в компании с над 250 сложители. Подробна информация за резултатите от Френското председателство ТУК.

Приоритетите на Чешкото председателство бяха представени от Петр Вавра, зам.ръководител на Посолството на Чешката Република в София. Мотото на чешкото председателство отразява неговите приоритети: „Европа – наша обща цел: нови идеи, нов облик, нова сила“. Този девиз е и свидетелство, и напомняне за необходимостта от непрестанна работа за изграждането на модерна и функционираща Европа. Той изразява ангажимент за укрепване на общата свобода, отговорност, сигурност и просперитет.

Това е второто председателство на Съвета на ЕС за Чешката република. То ще се съсредоточи върху 5 тясно свързани приоритетни области: управлението на кризата с бежанците и следвоенното възстановяване на Украйна, енергийната сигурност, укрепването на отбранителните способности на Европа и на сигурността в киберпространството, стратегическата устойчивост на европейската икономика, устойчивостта на демократичните институции.

Вавра подчерта, че в момента пред Европа стоят множество проблеми и предизвикателства, но ако сме единни и решителни в действията си, ще излезем от тези кризи по-силни и по-устойчиви. Вижте представяне на приоритетите тук.

Проф. Шикова подкрепи с много факти тезата защо следващите 6 месеца в рамките на председателството на Чешката Република на Съвета на ЕС са важни. Тя посочи приноса на страната към настоящето на Обединена Европа в исторически, икономически, културен, кулинарен и много други аспекти и подчерта тези, които касаят конкретно България.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов представи резултати от експресно проучване сред предприемачите в България относно очаквания ефект върху предприятията от бъдещото използване на еврото.

Той сподели, че предприятията посочват, че очакват увеличаване на разходите за работна ръка – 52%, увеличаване цените на стоките 48%, увеличаване цените на суровините 42% и че ще намалеят транзакционните разходи 33%.

Други показателни резултати са, че ще намалеят разходите за привличане на чуждестранни партньори 19% и интересът към инвестиции в България ще нарастне 36%.

Симеонов направи и сравнение в показателите на инфлация за европейските членове, които вече са приели еврото – година преди и година след въвеждането на общата валута. Статистиката показва, че нарастването на инфлацията след приемането на европейската валута е много малко и не може да бъде основен довод против еврото. Сред страните, взети за пример са Холандия, Люксембург, Белгия, Германия, Словения, Естония, Латвия, Литва.

Намеренията на България са да приеме еврото от 1 януари 2024 г. Проф. Шикова предложи информирането на българския бизнес относно преимуществата от навлизането на България в Еврозоната да се превърне в един от приоритетите на Евроклуба при БТПП.

По традиция в срещата на Евроклуба при БТПП взеха участие дипломати, политици, банкери, представители на бизнеса и журналисти. В края на срещата Петр Вавра прие символа на председателството от посланик Робин.

---------------

Евроклубът е инициатива, започнала през 2000 г., обединяваща експортно ориентирани фирми, работещи основно с Европейския съюз, представители на браншови организации и НПО, подкрепящи бизнеса, дипломати и политици, ангажирани с въпросите, свързани с ЕС, както и журналисти от национални и регионални медии. Евроклубът е ефективен инструмент за запознаване на членовете на БТПП и бизнес общността като цяло с предизвикателствата и възможностите, които се откриват пред малките и средни предприятия в разширения ЕС, като по този начин допринася за успешната интеграция на местните предприемачи на вътрешния пазар на ЕС.

 

 


05.07.2022 г.

Още новини:

Видео:

Назад