Назад

Въвеждане на еврото в България: Какво мисли бизнесът?
Ние следим еврото от самото негово създаване. Българският бизнес се притеснява за това, че ще има натиск за увеличаване на работните заплати. Отново започнаха различни специалисти, експерти да насаждат притеснения в българското общество за инфлацията в резултат на приемането на еврото. Това каза Цветан Симеонов председател на Управителния съвет на БТПП.

Според него инфлацията не е факт в нито една от страните при втората вълна от приемане на еврото, като Холандия и Белгия.

"В тези страни инфлацията в годината преди въвеждането на еврото, ако вземем за отправна точка, следващата година, която е частично без въвеждане на еврото и частично с действие на еврото е по-малка, и инфлацията за третата година, една година изцяло след вече приетото евро, е била още по-малка от предишните две", обясни Цветан Симеонов.

Той поясни още, че в страните от Западна Европа, които са в еврозоната не се допускат такива отклонения в цените както у нас.

"При нашето проучване имаше притеснения, че във валутния борд дисциплината е била много по-строга и след това в еврозоната щяла да се разпусне, те имат известно основание. Валутният борд при нас все пак много стабилно се прилагаше. Ние сме във фокуса на световната икономика, може би валутният борд ще бъде приложен у нас с най-голям успех, знаем, че в много страни той се провали", разясни Симеонов.

Цветан Симеонов изрази мнение, че след приемането на еврото, в България ще има по-голям интерес за инвестиции и че страната ни ще бъде по-конкурентно способна на европейския пазар.

Вижте целия разговор във видеото.


Линк

04.07.2022 г.

Още новини:

Видео:

Назад