Назад

Премиерът и бизнесът договориха по-високи компенсации за скъпия ток



Премиерът Кирил Петков е поел ангажимент пред представителите на работодателските организации да се завишат компенсациите за небитовите потребители, които се изплащат заради скока в цената на електроенергия.
 
Петков проведе във вторник (11 януари) неприсъствена среща с петте национално представителни работодателски организации - с Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП), Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Съюз за стопанска инициатива (ССИ)
 
Кабинетът задържа тавана
 
Като резултат от срещата може да бъде изтъкнато, че правителството удържа позицията си, че трябва да има таван на компенсациите за бизнеса, въпреки че работодателите настояваха за тяхното отпадане. Миналата седмица в парламента вицепремиерът и финансов министър Асен Василев бе категоричен, че компенсациите не трябва да са на 100%, без таван, защото другата зима отново ще сме в същата ситуация, тъй като отново бизнесът няма да разчита на дългосрочни договори за купуване на електроенергия. 
 
Василев напомни, че редица бизнеси са прекратили фючърсните си договори за електроенергия, което ги оставило в ситуация без контракти с твърда цена и да разчитат на сегмента "ден напред", където цената в момента е доста по-висока. По думите му това е разликата между българския и германския бизнес и затова у нас ситуацията с цената на електроенергията е много по-драматична.
 
Финансовият министър отчете, че 850 млн. лв. от бюджета ще бъдат изплатени на бизнеса заради скъпия ток. Той съобщи още, че е заделено подпомагане с 350 милиона лева за разпределителните мрежи, а с около 200 млн. лева за топлофикациите. 
 

11.01.2022 г.

Още новини:

Видео:

Назад