Назад

Компенсациите заради цените на тока се оказаха неефективни



Държавата предлага компенсации за небитовите потребители над 1,5 млрд. лв. заради високите цени на тока, които ще се прилагат за срок от 4 месеца. 

„България е производител на електроенергия, ние изнасяме такава. Държавата има инструменти да осигури по-евтин ток за бита и предприятията. Едно от нашите предложения е за сключване на дългосрочни договори за енергоинтензивните предприятия. За тях това е въпрос на оцеляване. Електроенергията е базов компонент за ценообразуването. Трябва да има предвидимост, другото би било смърт за икономиката", подчерта главният секретар на Българската търговско-промишлена палата Васил Тодоров пред Bulgaria ON AIR.

Освен за адекватни мерки за компенсация, той призова и за бързи стъпки на правителството за овладяване на цените на електроенергията.  „Имаме достатъчно мощности, които произвеждат електроенергия. Високите цени направиха рентабилно производството и търговията с електроенергия и на въглищните централи. Най-голямата печалба се генерира в АЕЦ "Козлодуй", където себестойността е най-ниска. Има възможност правителството да предприеме мерки част от електроенергията, която се произвежда тук, да остане в България на цени, които са поносими за предприятията и бита", добави Тодоров. Той уточни, че по официални данни износът на ток през последната година има ръст от 100%, а в производството има увеличение от 15%. Тодоров бе категоричен, че компенсацията трябва да бъде приложена незабавно и без таван, за да бъде работеща.

„Неприятният момент е, че се предвижда таван на помощта от 30% от текущата цена, вместо да бъде 75% от разликата между базовата и действителната цена. Така при моментна цена от 470 лв. за мегаватчас, при 75% разлика с базовата цена компенсацията би била 220 лв., а с наложения таван пада на 130 лв. на мегаватчас. Тази компенсация е крайно недостатъчна", заяви изпълнителният директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Ивайло Найденов в студиото на "България сутрин".

И двамата събеседници са категорични, че мораториумът няма да има очаквания положителен ефект.

„Ние замразяваме регулираните цени, но дружествата си купуват технологичните загуби и горивата на пазарни цени. Ние само увеличаваме дефицита в енергетиката. Така увеличаваме риска за сигурността на снабдяването", прогнозира Ивайло Найденов.

Васил Тодоров не очаква мораториумът да остане до април. 

Мораториумът дава дни или седмици глътка въздух за правителството. Едва ли ще се запази, защото се трупат огромни загуби за ЕРП-тата. Когато се плаща цена, тя трябва да се плаща от всички. А държавата трябва да подпомага тези, които имат нужда и са енергийно бедни. А такава дефиниция у нас няма", заяви той. 

Гледайте целия разговор във видеото.


Линк

22.12.2021 г.

Още новини:

Видео:

Назад