Назад

Нови възможности за разширяване на българо-иракското делово сътрудничество

Български фирми могат да участват на Багдадския панаир




По време на работна среща в Българската търговско-промишлена палата между председателя Цветан Симеонов, председателя на Българо-иракския бизнес форум инж. Ясин Исса Ал-Хамдани и Димитър Угринов, дългогодишен партньор на БТПП с опит в Близкия Изток, бяха обсъдени възможностите за стимулиране на по-тесни контакти между български и иракски компании.

Основната тема на разговора бе подготовка на участието на български фирми в предстоящото издание на Багдадския панаир в края на февруари – началото на март тази година. Бе обсъдена възможността събитието да бъде включено в програмата на ИАНМСП за финансирано участие на българския бизнес. Инж. Ясин Исса обърна внимание, че има изключително голям интерес към сектор селско стопанство и земеделие в Ирак. Търси се земеделска техника за култивиране, отглеждане, прибиране и преработка на земеделска и селскостопанска продукция. Засилен интерес има и в областта на строителството и инфраструктурата.

Симеонов потвърди готовността на БТПП да съдейства за подпомагане на преките контакти между фирми от двете страни и напомни, че през септември 2021 г. Палатата бе домакин на среща с бизнес делегация, водена от министъра на промишлеността и минералните ресурси на Република Ирак.

През юни миналата година БТПП и Търговската палата на Багдад /Ирак/ се срещнаха и обмениха идеи за насърчаване разширяването на двустранните икономически отношенияФорумът имаше за цел да представи актуална информация за икономическите отношения между двете страни, както и да очертае сектори с потенциал за взаимна търговия и инвестиции. Събитието бе осъществено със съдействието на дипломатическите представителства в двете страниВиртуална среща с партньори от Иракски Кюрдистан бе проведена през октомври 2020 г.

Председателят на БТПП отправи покана към Българо-иракския бизнес форум да бъде активна организация - да промотира български изделия в Ирак и да представи иракски продукти в България.

При интерес за установяване на контакти с партньори от Ирак можете да се свържете с: БТПП, Дирекция Международно сътрудничетво и международни организации, тел.: 02 8117 489, e-mail: interdpt@bcci.bg

 


07.01.2022 г.

Още новини:

Видео:

Назад