Назад

Ще има трайно негативни последици върху икономиката заради високите цени на тока

Липсва ни сериозната роля и позиция на държавата, каза главният секретар на БТПП Васил Тодоров



Работодателските организации се събраха на спешна среща заради високите цени на тока. Там обаче не успяха да се срещнат с премиера Кирил Петков.
"Препотвърдихме нашата позиция относно искането за отпадането на този таван на компенсациите заради движението на цените. Очакванията за януари са за по-високи цени. Тази компенсация, изработена от правителството, няма да доведе до желания ефект, а именно да създаде по-поносима цена за крайните потребители и предприятия. Високите цени се задържаха твърде дълго, ситуацията не е обичайна и ще има трайно негативни последици върху икономиката", каза главният секретар на Българската търговско-промишлена палата Васил Тодоров в студиото на "България сутрин".
 
Работодателските организации на два пъти настояват за среща с премиера Кирил Петков, но все още не са се срещнали с него.
"Промяната и реалната цена ще се случи в момента, в който отворят предприятията, тъй като много бяха затворили заради празниците и заради високите цени. Тези цени, които са от последните дни, изобщо не представляват тенденция, напротив. Вече има сключени сделки, които са за 700 лв. за мегават час. А на срещата с президента Румен Радев представихме нашата позиция, тъй като президентството в момента е в по-особена роля от тази, която беше, когато имаше служебно правителство", подчерта Васил Тодоров в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
В момента те проучват какви са последиците за бизнесите и предприятия от високите цени на електроенергия, както и какви мерки считат за удачни. "Винаги, когато поставим въпроса за минималната работна заплата, настояваме за честен и открит диалог, и създаването на механизъм, който да определи тази заплата. Винаги в дискусията със синдикатите говорим за различни неща. Когато те говорят за минимална работна заплата, споменават стандарта на живот. Когато ние говорим за тази заплата - говорим, че това е престация за положен труд. В IT сектора тези 750 лв. са сума, която изобщо не се коментира. За други това ще доведе необходимост да ограничат разходите", коментира главният секретар на БТПП.
 
И допълни, че този спор е постоянен и трябва да се сложи точка именно със създаването на този механизъм.
"Липсва ни сериозната роля и позиция на държавата. Тя се дистанцира. Ако тя се намеси по-активно в създаването на тази формула - в бъдеще тези дебати ще бъдат сведени до минимум", посочи Васил Тодоров.
 

 


Линк

05.01.2022 г.

Още новини:

Видео:

Назад