Назад

ИРАКСКА БИЗНЕС ДЕЛЕГАЦИЯ ВОДЕНА ОТ МИНИСТЪРА НА ПРОМИШЛЕНОСТТА И МИНЕРАЛНИТЕ РЕСУРСИ ПОСЕТИ БТПП









Бизнес делегация водена от Манхал Алкхабаз, Министър на промишлеността и минералните ресурси на Република Ирак посети БТПП и разговаря с председателя Цветан Симеонов на икономически теми от взаимен интерес. В срещата взе участие и посланика на Ирак в София Н.Пр. Лина Омар, представители на български компании, както и Янчо Янев, председател на УС на ХТПП една от най–активните палати и лидер в работата с арабския свят. Също така участие взеха и бившия СТИВ в Ирак, Димитър Угринов, Анастас Терзобалиев, партнъор в арабския свят и експерти на БТПП.

 Цветан Симеонов представи пред гостите дейността на Палатата в своята 126 годишна история в подкрепа на бизнеса и мрежата от 28 регионални палати, които покриват цялата територия на страната. Той сподели, че търговско–икономическите отношения с Ирак са положителни. Със съдействието на БТПП през утрешния ден делегацията предстои да посети български компании от сфери представляващи взаимен интерес за сътрудничество като:

1.Сътрудничество в производството на трактори, земеделски машини, капкови напоителни системи.

2.Реализиране на проекти свързани с производство на енергия от възобновяеми енергийни източници.

  1. Възстановяване и модернизация на заводи от електрическата промишленост.

4.Сътрудничество при производството на цялостни напоителни системи.

5.Обмяна на експертен опит и консултантски услуги в сферата на химическата и нефтохимическа  промишленост, торове, подготовка на суровини за производство на слънчогледово масло и друг видове суровини.

6.Заимстване на българския опит в сферата на производството на захар и други продукти от преработвателната промишленост и производството на мая и алкохол.

7.Сътрудничество за модернизиране на цигарените фабрики и снабдяването им със суровини.

  1. Заимстване на опит в сферата на минно-геоложките проучвания.

БТПП от своя страна е отворена да съдейства за бъдещо сътрудничество на заинтересовани компании от двете страни.

Министър  Алкхабаз предостави информация за наличните инвестиционни възможности в държавните дружества за рехабилитационни и партньорски договори 2021 г. Вижте >> ТУК! Министерство на промишлеността и минералите на Ирак редовно публикува на електронната си страница : www.industry.gov.iq обявления за инвестиционни възможности, касаещи изграждането на нови заводи и предприятия и модернизация на съществуващи, според приоритета който имат по отношение на наличие на необходими да дейността им суровини. Министърът сподели, че българската продукция в споменатите области е добре позната от близкото минало със своето силно присъствие в Ирак и към този момента отново е предпочитана пред продукция и машини от други страни.

По информация на Министерство на икономиката стокообменът ни с Ирак в периода януари-юни 2021г. възлиза на 25.9 млн. щ.д. основно от износ , като  вносът от Ирак през периода е незначителен. Износът ни за Ирак през периода основно се състои от: медикаменти; хранителни продукти; листа, фолиа, ленти, плочи и др. от пластмаса; вати и текстилни материали; козметика; табла, конзоли, пултове; медицински, хирургически инструменти, рентгенови апарати, диагностична техника и др.


03.09.2021 г.

Още новини:

Видео:

Назад