Назад

Васил Тодоров: България предоставя възможности на Аржентина да стъпи на най-богатия пазар в света – европейския



Главният секретар на БТПП Васил Тодоров приветства членовете на Сдружение "Клуб Отбранителна индустрия" с участието на Н. Пр. Алфредо Нестор  Атанасофпосланик на Република Аржентина в България.

Българската търговско-промишлена палата поддържа партньорски отношения със сродни организации в Аржентина от 1979 г.

Преди пет години Българската търговско-промишлена палата организира бизнес делегация, която заедно с тогавашния президент на България посети Аржентина.

В рамките на проведения в Буенос Айрес бизнес форум БТПП и Търговската камара на Аржентина сключиха споразумение за сътрудничество. Документът бе подкрепен от президентите на двете страни.

Продължаваме да поддържаме стратегията, обявена по време на отминалото посещение: България да предоставя възможности на Аржентина на най-ниска цена да стъпи на най-богатия пазар в света – европейския.

По време на дискусия, проведена през месец март тази година, бе направен преглед на икономическите отношения между двете страни и изводът е, че има голям потенциал за сътрудничество на ниво компании. В дискусията взеха участие Икономическата конфедерация на провинция Буенос Айрес (CEPBA), Икономическата федерация на провинция Буенос Айрес (FEBA), Индустриалният съюз на провинция Буенос Айрес (UIPBA) Асоциацията на индустриалците от провинция Буенос Айрес (ADIBA), председателят на БТПП и Н.Пр. Алфредо Атанасоф

Паралелно със срещите с дипломати и бизнес организации, БТПП получава регулярно информация за аржентински фирми, които търсят сътрудничество с български партньори в сферата на минната индустрия, хранително-вкусовата промишленост, недвижими имоти, консултации, медии и образование, химическа промишленост и текстил. Редица български компании също се насочват към пазара на Южна Америка и търсят нашата подкрепа. Подпомагаме свързването на тези компании и оказваме необходимото съдействие.

Двустранната търговия между България и Аржентина се характеризира с непостоянни нива на стокообмена и отрицателно търговско салдо за България.

През периода 2017 – 2018 г.  търговията достига почти 100 млн. щ.д., но през 2020 г. стокообменът на страната ни с Аржентина възлиза на 45.01 млн. щ.д. и отбелязва спад  -18.4% спрямо 2019 г. През 2019 г. данните на митническата статистика показват, че двустранният стокообмен между България и Аржентина възлиза на 55.15 млн. щ.д.

Вижте в това ВИДЕО част от приветствието


24.06.2021 г.

Още новини:

Видео:

Назад