Назад

АОБР на среща с “Демократична България”



Представители на обединение „Демократична България“ видяха сходство в политиките си и приоритетите на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР). Това стана ясно след проведена среща, на която кандидатите за народни представители дискутираха с АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и КНСБ социално-икономическо развитие на България. Това е третата среща на АОБР с представители на партиите и коалициите, за които социологическите агенции предвиждат  участие в следващия парламент. До момента бяха проведени такива с коалиция „БСП за България“ и коалиция „ГЕРБ-СДС“. Предстоят срещи с останалите политически субекти.

Като ключови приоритети за страната ни единодушно бяха определени влизането на България в ОИСР, Шенген и Еврозоната, подобряване на бизнес средата, намаляване на административната тежест върху бизнеса, запазването на данъчния модел, необходимостта от ускорен икономически растеж.

Представителите на АОБР и синдикатите очакват през следващите четири години от законодателната и изпълнителната власт на България да създаде условия и да постигне средногодишен ръст на БВП от около 5%, за който в голяма степен ще допринесе и правилното инвестиране на средствата от Плана за възстановяване и устойчивост и европейските програми. Работодателските организации поискаха още и пряка подкрепа за иновации и инвестиции.

За „Демократична България“ основен приоритет са възстановяването на правовата държава, прозрачното управление на страната и организирането на ефективна администрация, подобряването на бизнес средата, сигурност на собствеността и качественото правосъдие, които да доведат до подобряване ефективността на икономиката ни. Сред основните акценти в програмата на „Демократична България“ бяха посочени още повишаване на прага за регистрация по ДДС от 50 000 лв. на 160 000 лв., социална политика, ориентирана към инвестирането и развиването на човешкия капитал, реформа в здравната система и др.

 


22.06.2021 г.

Още новини:

Видео:

Назад