Назад

Гръцкото Vinsanto Late Release 2001 спечели Гранд Трофея за най-добро вино на Балканите

БТПП е традиционен партньор на Балканския международен винен конкурс и фестивал
Vinsanto Late Release 2001 на гръцката изба Estate Argyros бе обявено за най-доброто вино на Балканите за момента. Решението на експертното жури стана ясно по време на традиционната церемония по награждаването, наречена “Балкански винени Оскари”, на десетото юбилейно издание на Балканския международен винен конкурс и фестивал (The Balkans International Wine Competition and Festival, BIWCF). БТПП е традиционен партньор на двете събития.

Най-престижното отличие в Конкурса бе връчено от  министъра на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков. Редом с него на откритата сцена във фестивалното Винено градче пред НДК беше и новият председател на журито на BIWCF – сръбският съдия и винен експерт Игор Лукович.

„Винаги е огромно удоволствие да дойда в София, но този път също е и огромна чест. 10 години са зад нас и съм сигурен, че следващите 10 ще бъдат още по-добри. Балканският международен винен конкурс, благодарение на Галина Нифору, ни показва какво можем да направим, когато сме заедно. И това не е само история за качеството на вината, за тероарите, за разнообразието, количеството бутилки и т.н. Това е история за приятелството и съвместната работа“, каза Лукович и завърши кратката си реч с хумористична забележка за дъждовно време в София: „Да покажем днес, че ценим виното повече от водата!”.

За да вземе трофея за най-добро оранжево вино (Vinarium Pinoranz 2019, Vinarium Winery, Сърбия) от името на своите сънародници, които не успяха да присъстват в София, на сцената се качи сръбският посланик у нас Н. Пр. Желко Йович.

„Смятам, че събития като Балканския международен винен конкурс и фестивал са най-доброто място за заздравяване на връзките между хората, за пиене на най-доброто вино, за водене на сладки разговори с хубави хора. Желая здраве и успех и като сръбски посланик в България, надявам се всички наградени вина ще бъдат сръбски и български”, каза духовито посланик Йович.

Трофеят за „Най-добра изба на Балканите” бе присъдена за втора поредна година на турската Suvla Winery. Отличието се присъжда на избата, спечелила най-много медали в конкурсната част. 

В края на церемонията директорът на BIWCF Галина Нифору обяви следващата страна домакин на конкурса. През 2022 година журито на превърналия се в институция винен форум ще оценява балканските вина в Гърция.

„Сигурнa съм, че гръцките винарни и институции ще направят това събитие невероятно през следващата година. Наистина е прекрасно да обикаляме всички балкански страни с този форум. Дава ни възможност да се опознаем, да създадем приятелства и да популяризираме балканските вина”, каза Галина Нифору.

Пълен списък на носителите на трофеите в различните категории ТУК

 

 


21.06.2021 г.

Още новини:

Видео:

Назад