Назад

Системата на ДДС е направена така, че насърчава до известна степен укриването му




Няма измамна схема, в която да не участва лице от приходната администрация и в това трябва да бъдем абсолютно сигурни. Там процесите са направени така, че няма как при упражнен контрол да не бъде видяна огромна сума невнесени социални осигуровки. Това каза адв. Тодор Табаков, зам.-председател на БТППв ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Във всяка държава има данъчни измами и специално във връзка с ДДС ние многократно сме водили дискусии за изменение на принципа на облагане. Това обаче е много трудно, защото в момента системата на данъка върху добавената стойност е направена така, че тя насърчава до известна степен укриването му“, каза още той.

Според адв. Табаков проверката на някои фирми, за които говори настоящият служебен министър на финансите Асен Василев, е изключително важна.

По думите му е логично да се започне от там, откъдето се очаква да се открие най-голям приход към бюджета. „А логиката да се държат няколко десетки милиона на каса, за мен е абсурдна“, добави още той.

На въпроса за санкциите срещу Беларус и отражението им върху търговията между София и Минск, гостът смята, че трябва да се направи много тънка политическа равносметка.

„Моето лично мнение е, че в петия пакет от мерки, които предстои да бъдат дискутирани в рамките на ЕК, не трябва да се засягат основните нужди на беларуския народ. Това е народ, който има нужда от оптимизъм. През 2016 г., когато обиколих Литва, Латвия и Естония, в тях миришеше на бизнес, а от другата страна – на униние.“

Според адв. Табаков българският износ към Беларус има голям потенциал, особено в хранителната промишленост, машиностроенето, износът на лекарства и козметика.

„Той обаче на практика достига определено ниво, след което, за да се запази относителен баланс между вноса и износа, започват да действат различни пречки от чисто формален и бюрократичен характер“, допълни гостът.

Целият разговор може да проследите във видеото.


01.06.2021 г.

Още новини:

Видео:

Назад