Назад

Нови перспективи за търговско-икономическо сътрудничество с Великобритания





Н.Пр. Роб Диксън, извънреден и пълномощен посланик на Великобритания в България, посети Българската търговско-промишлена палата. Цветан Симеонов, председател на Палатата разговаря с дипломата относно предизвикателствата пред двете страни в периода на пандемия и след излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Симеонов подчерта, че контактите с Великобритания са много важни за страната ни, не само от икономическа гледна точка, но и за системата на търговско-промишлените палати, тъй като тя успешн следва британския модел на развитие на бизнес организация и го адаптира към българската икономическа среда.

Двете страни имат в много области възможности за икономическо взаимодействие, сред които туризъм и инвестиции. Посланик Диксън отбеляза, че търговията между Великобритания и България, въпреки обективните трудности, бележи ръст през първите три месеца на 2021 г.  Той изрази удовлетворение, че Българската търговско-промишлена палата информира регулярно своите членове и партньори относно промените, свързани с Брекзит. Посолството на Обединеното кралство у нас вижда потенциал за двустранно сътрудничество в дългосрочен аспект в области като иновации, технологии, зелена енергия.

Бе обсъдено и евентуалното участие на фирми от Великобритания в предстоящия бизнес форум на инициативата Три морета, който ще се състои в София на 8-9 юли 2021 г.

Участниците в срещата дискутираха сътрудничеството в областта на туризма, здравеопазването, както и начини за подобряване на инвестиционната среда в България с цел привличане на повече британски инвеститори.

При желание за сътрудничество с британски фирми и организации моля да заявите интерес в БТПП, Дирекция „Международно сътрудничество и международни организации“ на е-mail:interdpt@bcci.bg.

 

 

 

 


28.05.2021 г.

Още новини:

Видео:

Назад