Назад

България има добри макроикономически показатели

Цветан Симеонов: Трябва да се преборим с тези две язви- корупцията и недобрата работа на съдебните и правоохранителни органи 

„В последно време у нас се наблюдава едно разделение в различни посоки, така е и в бизнеса – между млади и по-утвърдени, затова искаме да покажем и младото поколение бизнесмени, което е много образовано и квалифицирано и да свържем двете поколения, за да обединим техните предимства“, коментира пред БНР Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата (БТПП).
 
Днес ще се проведе конференция, организирана от палатата на тема: „Мост между поколенията в бизнеса“. На събитието ще бъдат представени както млади предприемачи, така и вече утвърдени български индустриалци.

„Постиженията, които досега са направени, те не са случайни, правени са по метода проба – грешка, а след промените в България се изгуби доста капацитет, заради липсата на образование по предприемачество. Сега вече, за щастие, не е така благодарение и на нашите усилия. Предприемачество се учи още от 1 клас, но резултатът ще бъде след 20 години", каза Цветан Симеонов в "Преди всички".

За скандалите около Българската банка за развитие Симеонов коментира: „Банката за развитие е една от възможностите за развитие на бизнеса, очевидно е, че има много пропуски там, но банката е държавна и държавата е тази, която трябва да проследи нейните структури и да види как се изпълняват функциите и.

Но в БТПП има и Съвет по инвестиции, който обединява банки, различни други източници на финансиране, а в приоритетите на Асоциацията на работодателите е увеличаване на възможностите за набиране на средства и чрез фондовата борса, това е важно да го знаят и младите".

Симеонов посочи още, че е много важна инвестиционната среда в една държава: Лошата работа на съдебната система, лошата работа на държавните институции по контрола на начинът, по който се осъществяват инвестициите, това оказва влияние на процесите в бизнеса като цяло“. И още:

„Трябва да се преборим с тези две язви - корупцията и недобрата работа на съдебните и правоохранителни органи. Бизнесът е оцелял до момента, защото търговците могат да прибегнат до арбитражния съд към БТПП, който е много по-бърз, професионален, но нека да кажем и, че България има добри макроикономически показатели. Който и да дойде на власт, той ще има добра база за понататъшното развитие, нисък сравнително държавен дълг, ниските данъци си останаха, имаме предпоствки българската икономика да дръпне по-бързо напред", заяви още председателят на Българската търговско-промишлена палата пред БНР.

Цялото интервю може да се чуе в звуковия файл.


Линк

26.05.2021 г.

Още новини:

Видео:

Назад