Назад

БТПП и Посолството ни в Мароко със съвместни инициативи





Новоназначеният български посланик в Кралство Мароко Пламен Цолов посети Българската търговско-промишлена палата и сподели с председателя Цветан Симеонов приоритетите на своята мисия. Мароко е дестинация, която представлява интерес за България. Въпреки промените, настъпили в страните от Арабския свят, пазарът на Мароко е с голям потенциал и българските продукти могат да намерят място на него, както заради традиционни връзки в миналото, така и заради благоприятното съотношение цена – качество.

Посланик Цолов информира, че въпреки липсата на търговски съветник в Посолството мисията ще бъде силно ангажирана към подпомагане на двустранните икономически отношения. Основната цел е балансиране на търговията с Мароко и постигане на по-голям обем на българския износ към тази страна.

Симеонов сподели опита на Българската търговско-промишлена палата в създаване на условия и организиране на събития, които да насърчават търговския и инвестиционния обмен – срещи, форуми, изложения.

Бяха обсъдени различни инициативи в посока активни двустранни отношения, включително създаването на Българо-мароканска търговска палата, онлайн срещи на бизнеса и др.


По информация от Министерството на икономиката през първите шест месеца на 2020 г. стокообменът на страната ни с Мароко възлиза на 78.26 млн. щ.д. спрямо 96.80 млн. щ.д. през същия период на 2019 г. – спад от -19.2%.

През 2019 г. стокообменът на страната ни с Мароко възлиза на 173.7 млн. щ.д. спрямо 252.95 млн. щ.д. през същия период на 2018 г.

Структурата на стокообмена между двете страни включва:

Български износ за Мароко: слънчогледово и шафраново масло; – кюспета; пшеница и смес от пшеница и ръж; електрически бойлери и бързовари, електрически апарати; минерални или химични азотни торове; ламарини.

Внос от Мароко: минерални или химични торове; естествени калциеви фосфати; автомобилни превозни средства за транспорт на стоки; медни руди и техните концентрати; минерални или химични фосфорни торове; пътнически автомобили.

Заинтересованите компании за сътрудничество с партньори от Мароко могат да се свързват с: БТПП, дирекция „Международно сътрудничество и международни организации“, тел.: 02 8117 489, e-mail: interdpt@bcci.bg

 

 


02.04.2021 г.

Още новини:

Видео:

Назад