Назад

Новоназначеният посланик на България в Аржентина на посещение в БТПП

Договорено е сътрудничество за активизиране на контактите с фирми от Южна Америка


Стоян Михайлов, новоназначеният посланик на България в Аржентина, Чили, Парагвай, Боливия и Уругвай посети Българската търговско-промишлена палата и се срещна с председателя Цветан Симеонов.

Михайлов ще бъде за втори път в посолството на нашата страна в Южна Америка, след мандат като заместник-ръководител на мисията там преди около 5 години. През 2016 г. БТПП подготви и осъществи успешно посещение на бизнес делегация в Аржентина и Бразилия, придружаваща тогавашния български президент Росен Плевнелиев. Резултатите от тази визита са повлияни в значителна степен от политико-икономическото развитие на региона. През 2017 г. двустранният стокообмен между България и Аржентина се увеличава с над 200 %, но през периода 2019 – 2020гг. отново бележи спад.

Председателят на БТПП представи новите елементи в работата на Палатата и по-конкретно дигитализираните услуги и възможностите за предоставяне на актуална информация на заинтересовани от бизнес с България аржентински фирми. Той подчерта, че Търговската палата на Аржентина е сериозен партньор на БТПП и предвижда  организирането на онлайн бизнес събития и срещи през 2021 г., обсъждани на среща и с Н.Пр. Алфредо Атанасоф, посланик на Аржентина в България.

Събеседниците изразиха единодушно мнение, че предвид спецификата и отдалечеността на региона бизнес посещенията са най-ефективна форма за установяване на сериозни и трайни икономически отношения между фирмите от двете страни. Бе договорено активно сътрудничество в тази насока след нормализиране на пътуванията в световен мащаб.

Михайлов подчерта, че почетният консул на България в Уругвай е активна личност, с която ще засили сътрудничеството на ниво бизнес.

При интерес за развиване на бизнес с партньори от Аржентина, Чили, Парагвай, Боливия и Уругвай можете да се свържете с БТПП, дирекция Международно сътрудничество и международни организации, е-mail: interdpt@bcci.bg, за да бъдете включени в списъка на адресатите при организиране на икономически събития в страните от този район.

 


28.01.2021 г.

Още новини:

Видео:

Назад