Назад

АОБР представи приоритетите си за 2021 г.

Организацията ще работи по 47 мерки в шест ключови за икономиката области


Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) обяви на пресконференция основните си приоритети за 2021 г.     В пресконференцията участваха председателите на членовете на АОБР: Асоциацията на индустриалния капитал в България - Васил Велев, Българската стопанска камара - Радосвет Радев, Българската търговско-промишлена палата  - Цветан Симеонов, и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България - Кирил Домусчиев. Повод за пресконференцията е смяната на председателството на АОБР - спазвайки ротационния принцип на управление, през 2021 г. председател на АОБР ще бъде АИКБ.

АОБР ще работи по 47 мерки в шест ключови за българската икономика области, сред които бизнес среда, енергетика, човешки ресурси, капиталов пазар, европейски политики и инвестиции. За основен национален приоритет беше обявено приемането на България в ОИСР и Шенгенското пространство, включително и активна работа за по-скорошното включване на България в Еврозоната.

Въпреки временните затруднения на част от бизнеса, вследствие на COVID-19, членовете на АОБР считат, че след няколко месеца предприятията отново ще започнат да изпитват недостиг на кадри. „Човешките ресурси са важен елемент от индустриалната политика. През настоящата година трябва да положат максимални усилия за разработване на политики за задържане на работници, които са се завърнали от чужбина, поради кризата. Те трябва да бъдат свързани с облекчаване на възстановяването на гражданския им статут, изграждане на допълнителни детски гради за децата им и др.“, каза председателят на БТПП Цветан Симеонов.

Той добави, че работодателските организации ще продължават да работят за извършване на промени в Закона за висшето образование, чрез които план-приема в учебните заведения да се привежда към нуждите на икономиката, както и за ускоряване на реформите в образователната система с акцент върху професионалното образование и разширяване на уменията и знанията в науката, технологиите, инженерството и математиката.

Като много важни мерки Цветан Симеонов подчерта разширяването на функциите на Агенция по заетостта с цел облекчаване на вноса на работници и специалисти от трети страни, както облекчаване на нормативната уредба, чрез което да се улесни достъпа до страната ни и до българския трудов пазар на чуждестранни работници и специалисти с български произход. Председателят на БТПП заяви, че исканията за отмяна на минималните осигурителни прагове и на задълженията на работодателя да заплаща първите три дни от болничния също са сред приоритети за 2021 г.

Подробна информация за пресконференцията  ТУК

Пълният запис от пресконференцията може да видите в YouTube канала на АОБР - https://www.youtube.com/watch?v=rFJxcDHZrUI&feature=youtu.be

АОБР обединява национално представителните работодателски организации АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ. Основна цел на  организацията е да консолидира, балансира и представлява интересите на членовете си. Заетите в предприятията, членуващи в четирите работодателски организации, дават работа на 82% от всички наети у нас, а брутната добавена стойност, която произвеждат е 86 на сто.

 


25.01.2021 г.

Още новини:

Видео:

Назад